Ispovijest vozača pod čijim vozilom je poginuo dječak sa sankama: “Brzinom metka je podletio pod auto”

Ivica Đokić iz Niša, vozač automobila pod čije točkove je podletio sedmogodišnji J. S. i stradao na mjestu događaja, kaže da je dječak na sankama naišao velikom brzinom iz sporedne ulice koja ima veliki nagib.

FOTO: BLIC
Nesretni čovjek tvrdi da se vozilo nije kretalo velikom brzinom i da je odmah zakočio, ali da nije mogao spriječiti nesreću.

– Nisam se kretao nekom velikom brzinom, jer su cijelom lijevom trakom kolovoza bila parkirana vozila. Ulica je pod snijegom i ledom, morao sam da zastanem da vidim idu li kola odozgo. Kada sam već izašao uzbrdo, kretao sam se toliko da ne prošlajfuje auto. Odjednom, kao metak, doletile su sanke. Pritisnuo sam kočnicu, smotao i volan udesno u suprotnu stranu, da probam da ih izbjegnem. Dječak je samo uletio ispod kola. Koliko sam vidio, on je sjedio na sankama sa podignutim nogama i skliznuo je sa sanki direktno pod auto – navodi Đokić.

Sa J. S. se kobnog dana sankala i drugarica. Ona je međutim, kako kaže i vozač, na vrijeme stala.

– Stao sam i brzo izletio iz auta, ali nigdje nije bilo nikoga da mi pomogne da izvučem dječaka koji je bio ispod automobila. Zgrabio sam sanke od tog drugog djeteta, utrčao u dvorište kod jednog stolara i zgrabio letvu da podignem auto. Vikao sam na ulici, dozivao pomoć, ali nije bilo nikoga. U kolima je bila sa mnom kćerka koja ima 14 godina, pa sam joj dobacio telefon da zove Hitnu pomoć. Onda su naišla dva prolaznika koji su mi pomogli da podignemo auto. Sanke koje sam podmetnuo pod kola su pukle, pa sam brzo sam utrčao opet u dvorište kod stolara, zgrabio jedan trupac da podmetnemo pod kola. Podigli smo ga nekako, ja sam izvukao dijete – priča Đokić.

VEZANI TEKST – Podletio pod automobil: Sedmogodišnji dječak poginuo na sankanju

On ističe da je pokušao da J. S. pruži prvu pomoć do dolaska ljekara, piše Blic.

– Masirao sam mu srce, izvukao sam mu jezik, dao sam mu vještačko disanje. Kao da je krkljao malo, nisam bio siguran da li je davao znake života. Ljekari su stigli i pošto su pregledali dijete rekli su da je preminulo. Valjda je od udarca glavom u branik polomio vrat. Plakao sam sve vrijeme, od tada sam na lijekovima za smirenje. Moja kćerka je također u traumi – navodi on.

Osnovno javno tužilaštvo čeka na rezultate analize krvi i tehničke ispravnosti vozila.

Dječak je poginuo u četvrtak kada se sa drugaricom sankao u okolini Niša i podletio pod točkove automobila i na licu mjesta ostao mrtav. Sedmogodišnjak je sahranjen u subotu.

Izvor: Blic

Back to top button