Izetbegović se sastao sa ministrom vanjskih poslova Gruzije

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se sastao sa Mikheilom Janelidzeom, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Gruzije.

Tokom susreta istaknuto je kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Gruzije prijateljski, bez otvorenih pitanja, ali uz slabu dinamiku posjeta na visokom nivou.

Razgovarano je o mogućnosti unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje i postojanju potrebe za razvojem saradnje, naročito u oblasti saobraćaja, turizma i trgovine. Pozdravljeno je ukidanje viznog režima, što otvara prostor za veću frekvenciju posjeta, te stvara preduslov za obimniju trgovinsku razmjenu. Zatim, porast investicija i razvoj saradnje u oblasti poljoprivrede i razmjene usluga iz sektora informacionih tehnologija i građevinarstva.

Tema susreta je bila i aktuelna politička situacija u obje zemlje. Izražena je podrška iznalaženju mirnog rješenja političke i humanitarne krize u Gruziji, uz poštovanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Janelidze je pozdravio napredak Bosne i Hercegovine na njenom putu ka euroatlantskim strukturama, ističući kako i u Gruziji postoji visok stepen podrške evropskim vrijednostima, te da Gruzija može koristiti iskustva Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, sastanku sa ministrom Janelidzeom prisustvovao je savjetnik Dejan Vanjek, a u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, savjetnica Diana Čekić.

Izvor: Faktor

Back to top button