Neprihvatljivo da negator genocida i čovjek koji terorizira Bošnjake dobije zlatni grb Srebrenice

Prijedlog srpskih odbornika i načelnika Mladena Grujičića da se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku dodjeli plaketa sa zlatnim grbom Općine Srebrenica, za Vijesti.ba je komentarisao predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković.
– Dodik je čovjek koji je ovdje na Bošnjake slao razne specijalne timove policije koji su privodili Bošnjake koji nemaju veze sa onim za čime ih se sumnjiči. Imamo situaciju da čovjek negira državu, imamo svakodnevno teroriziranje Bošnjaka i ulijevanje straha Bošnjacima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, negiranje genocida, negiranje i zabrana izvučavanja bosanskog jezika u školama našoj djeci, i sa te strane za nas je to neprihvatljivo, kaže Tabaković za Vijesti.ba.

On dodaje da je danas na sceni bio ultimativan stav načelnika da je Milorad Dodik najtaslužniji za to da dobije zlatnu plaketu.

– Mi Bošnjaci smo smatrali, iako smo vodili ovih pet ili šest dana razgovore i pregovore po tome pitanju, da to nije dobro rješenje. I pored toga što Milorad Dodik kao predsjednik entiteta nije lično ništa učinio u Srebrenici, a to što je on kao bivši premijer Vlade i predsjednik entiteta neka sredstva preusmjeravao u Srebrenicu to je bila njegova ustavna obaveza, obaveza Vlade RS-a i svakog ministarstva, tako da u tome nismo vidjeli nešto posebno, niti ima razloga da se Miloradu Dodiku uruči plaketa”, rekao nam je Tabaković.

Sa druge strane, nastavlja Tabaković, za Bošnjake je to neprihvatljivo, jer je gospodin Dodik čovjek koji je na Bošnjake slao razne specijalne timove policije koji su ih privodili iako nemaju veze sa onim za čime ih se sumnjiči.

– Imamo situaciju da čovjek negira državu, imamo svakodnevno teroriziranje Bošnjaka i ulijevanje straha Bošnjacima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, negiranje genocida, negiranje i zabrana izvučavanja bosanskog jezika u školama našoj djeci, i sa te strane za nas je to neprihvatljivo”, rekao je Tabaković.

Dodao je da su pokušavali uvjeriti načelnika da nije dobro to što radi, i da se trebaju tražiti zajednička rješenja, tako da su odluku o nagradama i priznanjima donijeli isključivo srpski odbornici.

Podsjetimo, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku biće dodijeljeno najveće priznanje opštine Srebrenica – Plakete sa zlatnim grbom opštine, odlučeno je na današnjoj tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica, koju su zbog te odluke napustili bošnjački odbornici. Prijedlog Komisije o dodjeli nagrada i priznanja povodom Dana opštine usvojen je većinom od 11 glasova i te nagrade će biti dodijeljene na svečanoj sjednici Skupštine opštine 11. marta u 12.00 časova u srebreničkom Kulturnom centru.

Usvajanju ovog prijedloga prethodila je žučna rasprava i nepomirljivi stavovi oko dodjele najvećeg opštinskog priznanja, pa su bošnjački odbornici napustili sjednicu. Budući da nije došlo do povlačenja prijedloga za dodjelu nagrada, bošnjački odbornici su napustili sjednicu, a u sali je ostalo 12 srpskih odbornika od ukupno 21 odbornika koliko broji srebrenički parlament. Prijedlog komisije o dodjeli nagrada i priznanja povodom Dana opštine, 11. marta usvojen je većinom od 11 glasova.

(Vijesti.ba)

Back to top button