Izetbegović i Vučić se sukobili po pitanju granica

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandra Vučić ponovo su suprostavili stavove. Ovaj put na konferenciji za medije u Mostaru, a tema razilaženja je bila utvrđivanje granica između BiH i Srbije.
Izetbegović je kazao kako da kod hidrocentrala na Drini nema govora o promjeni granice, ali da se mora iznaći način za funkcionisanje tih hidrocentrala, te kazao da predsjednici zemalja ne mogu takve probleme riješiti jer tim pitanjem treba da se bave eksperti,

Naglasio je da ako se ne iznađe rješenje zemlje mogu problem riješiti putem međunarodne arbitraže od koje BiH uopće ne bježi.

Sa druge strane Vučić je poručio Izetbegović ne iznosi istinu i da Srbija nije tražila da se vrši devijacija granice, odnosno da je ponudila BiH plodniju zemlju u zamjenu.

On je kazao da je BiH to odbila nakon čega je Srbija tražila da granica ide sredinom toka rijeka Drine i da ima pravo službenosti provoza i korištenja. Vučić također smatra da nije riječ o tome kako neko hoće dio teritorije BiH

Vučić smatra da je riječ o jednostavnom pitanju a ne pitanju loših odnosa među Bošnjacima i Srbima

Zahvalio se Izetbegoviću koji je rekako kako u narednih sedam mjeseci nije realno očekivati rješavanje ovog problema zbog izbora u BiH. Kako kaže, u Srbiji nisu izbori i zvanični Beograd je spreman na pregovore.

Odgovarajući Vučiću, Izetbegović mu je česitatao pobjedu na izborima ali i još jednom podrcrtao da državna granica nije stvar predsjednika zemalja i da mu nije jasno zbog čega u ovom slučaju ne bi se aktivirale komisije.

(Vijesti.ba)

Back to top button