I KAMEN BI ZAPLAKAO: POVORKA SE SPUSTILA NIZ ULICU KOJOM SE DJEČAK SANKAO, SAHRANJEN SA IGRAČKAMA I SLATKIŠIMA…

“Ustani sine majka da legne umjesto tebe. Digni se sine sine dođi kod seke da je čuvaš kao što je ona čuvala tebe. Majka da te sahrani pa odmah da umre. Hoću samo da ga ljubim…” Tužni vapaji Milene Savić, majke dječaka Jovana Savića (7) koji je tragično nastradao pod točkovima automobila 1. marta na sankanju u Ulici Radikinski put, odjekivali su grobljem u niškom naselju Brzi Brod.

Dječak je sahranjen u bijelom kovčegu preko koga je spušten njegov školski ranac i omiljene igračke, kao i puna kutija slatkiša koje je obožavao.

Jovanova starija sestra Jana, nije se odvajala od njegove slike koju je neprekidno ljubila. Plačući, devojčica je dozivala brata.

– Gdje je moj Jocko? Hoću mog brata. Zašto moj Jocko – tužno je plakala djevojčica.

Otac Dalibor, zanijemio je od bola. Pošto je sanduk spušten u raku, plačući, skrhan bolom, ubacio je nekoliko novčanica preko sanduka kako običaji nalažu. Majku Milenu, pridržavali su rođaci jer nije mogla sama da stoji.

Tužna kolona od nekoliko stotina rođaka i prijatelja porodice, krenula je da isprati Jovana na vječni put iz porodične kuće u naselju Nikola Tesla.

Mali bijeli sanduk, bio je izložen u kući gdje su rođaci palili svijeće za pokoj duše nastradalog dječaka nakon čega su trojica sveštenika niške eparhije održali opelo u dvorištu kuće.

– Nije naš Jovan nestao, nego se tragičnim slučajem preselio iz ovoga svijeta u onaj nebeski svijet. Budući da je on mladenac, po biću svome, on pripada anđelima i zato je danas u družini sa anđelima nebeskim i mi sveštenici čitamo specijalno opelo koje se čita mladencima, onima koji su bez grijeha – rekao je protojerej stavrofor Branislav Cincarević, starešina Sabornog hrama u Nišu.

On je rekao da je došao u ime vladike niškog Arsenija da izjavi saučešće porodici i poruči im „da znaju da nisu sami u bolu“.

– Danas je cijela porodica sa njima, danas je cijeli grad sa njima, danas je cijela Srbija sa njima. Znaju svi za ovaj nemili događaj, svi uznosimo molitve Bogu – rekao je Cincarević.

Tužna kolona prošla je pješice niz uličicu u kojoj je Jovan živio i niz koju se kobnog dana sankao, kada je izletio na Radikinski put i nastradao pod točkovima „ford mondea“ kojim je upravljao Ivica Đokić, komšija iz naselja.

Samo dva dana poslije tragedije, spoljna temperatura je porasla tako da se snijeg u potpunosti otopio, pretvarajući se u vodu koja se poput potoka slivala strmim uličicama sa svih strana…

Blic

Back to top button