Kako Vučić podilazi Erdoganu: Rezolucija o genocidu nad Armenima u Srbiji ne može ni na dnevni red

U Skupštini Srbije danas se između ostalog trebalo raspravljati i o Rezoluciji o priznanju genocida nad Armenima u vrijeme Osmanskog carstva. Međutim, gotovo niko od zastupnika u Skupštini nije želio da ta tema dođe na dnevni red.
“Onima koji me kritikuju za dobre odnose sa Turskom, kažem da mi vodimo politiku odgovornosti, ozbiljnosti i interesa građana Srbije i politike koja donosi radna mjesta i vraća osmijehe na lice ljudi”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krajem prošle godine kada je otvorio tursku fabriku koja će u Srbiji zapošljava 350 ljudi.

I uistinu je Vučiću prioritet ekonomija Srbije kada je riječ o odnosima sa Turskom, makar morao ignorisati neke političke odluke.

Takav primjer ignorancije desio se danas u Skupštini Srbije kada je svega sedam zastupnika glasalo da na dnevni red dođe tačka “Rezolucija o priznanju genocida nad Armenima u vrijeme Osmanskog carstva”, što je za modernu tursku državu veliki kamen spoticanja u geopolitičkim okvirima i kamen oko vrata.

Od ukupno 146 zastupnika u Skupštini Srbije danas je sedam glasalo da se raspravlja o toj tački, dok čak 139 nije nikako glasalo.

Back to top button