Počele pripreme za „Marš mira 2018”, pješački pohod od Nezuka do Potočara

Pripreme za ovogodišnji “Marš mira 2018”, pješački pohod koji se organizuje s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, traju već nekoliko mjeseci. Predsjednik pododbora za “Marš mira” Munir Habibović kazao je u emisiji “Danas” da suu proteklom periodu pojedine ambasade u BiH osigurale sredstva za deminiranje 150 hiljada metara kvadratnih.

– Što se tiče priprema nismo ih ni prekidali, poslali smo zahtjeve svim ambasadama u BiH kako bi nam pomogli u deminiranju terena na relaciji Buljim-Kameničko Brdo. Dosad su tu trasu puta učesnici marša mira zaobilazili, jer nije bila sigurna. Cilj nam je da ta trasa bude prohodna i u ovoj namjeri ćemo uspjeti, ističe Habibović.

“Marš mira“ od Nezuka do Potočara jedna je od najobuhvatnijih i najmasovnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima. Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova svijeta i svake godine se povećava, kreće iz Nezuka i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara.

Očekivanja su da će i ove godine, kao i prethodnih, biti oko 5.000 učesnika, iako je Habibović mišljenja da bi moglo biti i više od tog broja.

– Svake godine imamo po nekoliko hiljada učesnika, ove godine očekujemo sedam hiljada. Kada su u pitanju individualne prijave one ostaju na snazi do 8. jula, pred sam početak Marša mira i polaska iz Nezuka, kazao je Habibović

Autor: TV Alfa

Back to top button