UN: Nastavlja se etničko čišćenje Rohinja u Mijanmaru

Mijanmarska kampanja “etničkog čišćenja” Rohinja muslimana se nastavlja, izjavio je danas visoki zvaničnik za ljudska prava UN, više od šest mjeseci nakon što je pobunjenički napad izazvao reakciju snaga sigurnosti tokom koje je protjerano skoro 700.000 ljudi u susjedni Bangladeš.

Endrju Gilmor (Andrew Gilmour), pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava, te komentare dao je nakon četverodnevne posjete bangladeškoj oblasti Koks Bazar, gdje se sastao s ljudima koji su nedavno pobjegli iz Mijanmara.

– Mislim da ne možemo izvući nijedan drugi zaključak iz onoga što sam vidio i čuo u Koks Bazaru – navodi Gilmor u izjavi za javnost.

Nakon što su Rohinja pobunjenici napali 30 policijskih položaja i vojnu bazu 25. avgusta prošle godine, mijanmarski vojnici i policajci provodili su kampanju gušenja pobune u selima i gradovima u, kako mijanmarska vlada tvrdi, legitimnoj operaciji protiv “terorista”.

Rohinje koje su pronašle utočište u Bangladešu govorile su o silovanjima, ubistvima i paljevinama pripadnika snaga sigurnosti. Ujedinjeni narodi i SAD zaključili su da je kampanja prerasla u etničko čišćenje.

Gilmor je razgovarao s izbjeglicama koje su svjedočile o otmicama koje su izvodile snage sigurnosti i o najmanje jednom smrtnom slučaju Rohinja muškarca u pritvoru.

– Izgleda da se rašireno i sistematsko nasilje nad Rohinjama još provodi. Priroda nasilja se promijenila od divljačkog krvoprolića i masovnih silovanja u prošloj godini u kampanju slabijeg terora i prinudnog izgladnjavanja koja za cilj ima protjerati preostale Rohinje iz njihovih domova u Bangladeš – navodi zvaničnik UN u izjavi, prenosi Reuters.

Autor: Fena

Back to top button