On je i imam i džemat – Sirijac Ebu Gassan ne napušta svoju uništenu džamiju u Guti

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Sirijac Muhamed Selilu, poznatiji kao Ebu Gassan, muezin je stare džamije “Huzejfe” u Guti kod Damaska, koja je skoro potpuno uništena usljed kontinuiranog bombardiranja kojem je izloženo to područje. I pored toga što je džamija pretvorena u ruševinu, Ebu Gassan na njenim ruševinama redovno uči ezan i klanja namaz.

Iako u toj džamiji nije ostao kamen na kamenu, iako nema ni munare ni minbera, Ebu Gassan svojim milozvučnim glasom nastavlja vršiti posao muezina koji je započeo prije dvadeset godina. Ebu Gassan je, dopisniku Anadolije, rekao kako su zločinački Bašarov režim i Rusi uzimali za metu i bombardirali džamiju ”Huzejfe” od početka revolucije (2011. godine), a to su ponovo učinili i prilikom nedavnog napada i bombardiranja Gute. Ebu Gassan dodaje kako režim i Rusija sve u gradu barbarski bombardiraju, pa čak ni crkve nisu oslobođene njihovog bombardiranja. Ebu Gassan je rekao da ”uprkos uništenju džamije, u kojoj sam učio ezan 20 godina, i dalje dolazim u vrijeme svakog namaza, proučim ezan i sâm klanjam.” On naglašava da će to nastavit raditi po svaku cijenu, jer ”najljepša životna sjećanja vežu me za ovu džamiju i ja nikada neću odustati od svojih sjećanja”, kazao je Ebu Gassan.

Džamija “Huzejfe”, jedna je od starijih i najznačajnijih džamija u istočnoj Guti. Sagrađena je prije nekih 90 godina, a muslimani Gute su je proširivali nekoliko puta sve dok nije postala jedna od najvećih džamija u gradu.

U vrijeme svakog namaza možete vidjeti Ebu Gassana kako se probija između gradskih ruševina do džamije ”Huzejfe”, koju osjeća kao dio sebe. Vidjet ćete ga kako podiže srušena vrata džamije i postavlja ih ispred sebe u pravcu mihraba umjesto serdžade, zatim prigušenim glasom počinje učiti ezan, a nakon što završi sa učenjem ezana, stane da klanja namaz. No, za razliku od posljednjih dvadeset godina, Ebu Gassan sada klanja sam, on je i imam i džemat.

Nakon što je završio sa namazom, Ebu Gassan je obrisao tragove zemlje koja je prekrila njegovo čelo, kao što je tuga prekrila i ispunila njegovu dušu. Međutim, Ebu Gassan se ipak nada da će doći vrijeme kada će slobodno i ponosno dolaziti u džamiju ”Huzejfe” prepunu vjernika i obavljati dužnost muezina kao nekada.

Saff.ba

Back to top button