Besplatno liječenje Guber vodom u Srebrenici: Najviše pacijenata sa malokrvnosti

U toku je realizacija projekta besplatnog liječenja malokrvnosti, sinusa, kožnih oboljenja ljekovitom vodom izvorišta “Guber” u Srebrenici, koji vodi stručni medicinski tim. Pacijenti se primaju u Domu zdravlja Srebrenica.

Sa izvorišta Guber vode u Srebrenici Sa izvorišta Guber vode u Srebrenici
Projekat je, podsjećanja radi, počeo 2016. godine, da bi bio prekinut nakon godinu dana, a ponovo je nastavljen u prošlom mjesecu. Suljo Čakanović, medicinski tehničar koji čini dio tima nam je rekao da su se do sada najviše javljali pacijenti koji imaju problem sa malokrvnosti.

– Princip je da svi zainteresirani pacijenti dođu u Srebrenicu u Dom zdravlja u određenim terminima, da sa sobom ponesu najnovije nalaze kako bi im se odredila terapija Guber vodom. Nakon razgovora, pregleda, sa pacijentima odemo do izvorišta Guber vode kako bi vidjeli odakle se uzima ljekovita voda, a i lokacija izvorišta je zapravo i vazdušna banja i godi pacijentima – govori nam Čakanović.

Dodaje da terapija za svakog pacijenta traje 28 dana, nakon čega će se vidjeti kakvi su rezultati liječenja Guber vodom.

– Dolaza nam pacijenti iz Bijeljine, Zvornika, Sarajeva i drugih gradova. Zainteresovanost je na zaviodnom nivou, a u toplijim mjesecima očekujemo pacijente iz regiona i šire. Pored liječenja malokrvnosti, sinusa, kožnih oboljenja, tim će početi sa liječenjem Dijabetičnog stopala ali i raditi njegovu prevenciju, tako da pozivamo dijabetičare da nam se jave i spriječe ovu pojavu. Uključujemo i liječenje Heliko-bakterije kao i reumatska oboljenja – rekao nam je Čakanović.

Cilj projekta je da se, pored liječenja oboljelih od nekoliko vrsta bolesti, promovira i banjski turizam. Realizaciju projekta prati i Tehnološki fakultet u Zvorniku.

Medicinski tim sa pacijentima će raditi sutra sa početkom u 11 sati u ambulanti Doma zdravlja Srebrenica. Zatim, 19. marta sa početkom u 14 sati, a potom 24. marta i rad sa pacijentima počinje u 11 sati.

Naime, Guber voda je proglašena ljekovitom još davne 1956. godine. Transportovana je iz Srebrenice u Sarajevo, gdje su bile punionice, a flaše sa tom ljekovitom vodom su se prodavale u apotekama. Nažalost, toga danas nema, kao ni banjskog lječilišta Guber, a razlozi za to su višestruki, počevši od rata, pa do neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

U međuvremenu, milioni litara ove ljekovite vode istječu bespovratno, a problem je i što je ljudi toče bez ikakve kontrole, što nije dobro za zdravlje jer se radi o lijeku koji se mora uzimati pod ljekarskim nadzorom.

Faktor.ba

Back to top button