CCI o slučaju Čović: Neophodan novi zakon o sprječavanju sukoba interesa

Nakon pisanja CIN-a o tome da je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u sukobu interesa jer je na čelu HNS-a, organizacije koja je iz budžeta dobila više od 10.000 KM, projekt menadžet CCI Ivica Ćavar u izjavi za Vijesti.ba upozorava na neophodnost usvajanja novog zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, te formiranja novog, neovisnog i stručnog tijela, koje će profesionalno i bez bilo kakvog političkog uticaja obavljati povjereni mu posao.
Naime, u tekstu CIN-a navodi se da je HNS, čiji je predsjednik Čović, dobio u prošloj godini iz kantonalnih budžeta više od 16.000 KM. Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH predviđa da izabrani zvaničnici ne smiju obavljati dužnosti ovlaštenih lica u udruženjima i fondacijama koja se finansiraju iz javnih budžeta u iznosu većem od 10.000 KM.

Iako se ovaj slučaj našao na dnevnom redu, Komisija za odlučivanje o sukobu interesa se još uvijek o njemu nije očitovala, jer se sjednice Komisije već dva puta nisu mogle održati zbog nedostatka kvoruma. Kvorum je izostao i zbog toga jer na jednoj od sjednica nisu bile prisutne stranačke kolege predsjednika HDZ-a.

“Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa BiH je neučinkovito od samog početka njegovog rada i suočeno je određenim problemima, zbog kojih nije u mogućnosti kvalitetno obavljati svoj posao, s tim da je CCI i prije utemeljenja spomenutog Povjerenstva, ukazivao na moguće probleme u njegovom radu, s akcentom na ključni problem da su članovi povjerenstva članovi Parlamenta BiH, koji će biti u situaciji da raspravljaju o sukobu interesa svojih kolegica i kolega iz Parlamenta BiH ili pak lidera političkih stranaka iz kojih dolaze, dakle, njihovih stvarnih šefova, pa u konačnici i mogućem sukobu interesa sebe samih, ukoliko netko od članova Povjerenstva iz Parlamenta BiH dođe u sukob interesa”, ističe Ćavar.

Samim tim, dodaje, teško je ili skoro nemoguće očekivati efikasan i neovisan rad ovog Povjerenstva, što znači da Parlament BiH treba što prije usvojiti novi zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, te formirati novo, neovisno i stručno tijelo, koje će profesionalno i bez bilo kakvog političkog utjecaja obavljati povjereni mu posao.

“Drugi problem, koji je jedan od ključnih razloga nemogućnosti održavanja sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa je što su dva člana Povjerenstva iz reda srpskog naroda podnijela ostavke i ne dolaze na sjednice Povjerenstva (Dragan Anđelić, zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i Sredoje Nović, izaslanik u Domu naroda PSBiH), tako da nije realno očekivati da će se uskoro riješiti postojeća situacija, s obzirom da je počela izborna godina i da se sve dodatno komplicira, pa je stoga teško očekivati da će funkcionirati ono što nije zaživjelo i bilo učinkovito proteklih nekoliko godina”, navodi Ćavar u razgovoru za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, posebno je teško očekivati sankcije za one koji su u sukobu interesa, a ukoliko istih i bude, one će, kako je dosadašnja praksa pokazala, biti minimalne i računajući na svu ‘’kompliciranost’’ sustava, iznimno teško ih je pretočiti u praksu.

“Stoga buduće Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa BiH, prije svega, stručno i neovisno, koje će, nadam se, biti utemeljeno nakon usvajanja novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, treba profesionalno i potpuno neovisno raditi svoj posao, u interesu građana ove zemlje, te dosljedno provoditi zakonske odredbe predlagati mjere i sankcije za sve koji budu u sukobu interesa, neovisno od toga na kojoj funkciji se nalaze i iz koje političke stranke dolaze. To bi značilo pozitivan iskorak u odnosu na postojeće stanje, ali bi to bila i odlična poruka građanima da pravna država funkcionira i da se Bosna i Hercegovina krupnim koracima kreće ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji”, smatra Ćavar.

(Vijesti.ba)

Back to top button