Mektić: Politika u RS-u trguje strahom

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio je vodstvo Republike Srpske za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama kako bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči oktobarskih izbora, piše agencija Reuters.

U intervjuu Reutersu, Mektić je kazao da politika u Republici Srpskoj trguje strahom, te da je povećan osjećaj nesigurnosti.

Pozivajući se na pouzdane izvještaje, Mektić je novinarima Reutersa kazao da mladi Srbi prolaze vojne obuke u kampovima u Rusiji.

Vjeruje se da su grupe kao što su Noćni vukovi, koji će iduće sedmice posjetiti RS u sklopu svoje balkanske “turneje”, angažovane od vlasti Republike Srpske kako bi propagirale netoleranciju prema nesrbima ili umjerenim Srbima uoči oktobarskih izbora.

– Postoje pokušaji da se manipuliše izborima na različite načine… U posljednje vrijeme kroz organiziovanje specijalnih grupa koje proizvode svojevrstan fizički pritisak na (pojedine) građane kako bi se oni uplašili i ne bi izašli na glasanje. To je posebno praksa vlasti u Republici Srpskoj… Oni pokušavaju da osnuju paraobavještajnu strukturu pod maskom patriotske organizacije i da je iskoriste za obračun sa protivnicima – rekao je Mektić za Reuters.

On je dodao da Noćni vukovi “nisu tipičan motociklistički klub, oni nose snažne političke poruke”.

– Vlasti RS žele im dati legitimitet i iskoristiti ih u izbornom procesu – naglasio je Mektić, navodeći izvještaje o tome da Noćni vukovi planiraju otvoriti kancelariju u Banjoj Luci i nadgledati izbore.

Ministar sigurnosti BiH rekao je da je nedavna kupovina 2.500 pušaka za MUP RS legalna, ali da je u disproporciji u poređenju sa Federacijom.

– Oni trebaju oružje i to nije upitno, ali postavlja se pitanje proporcionalnosti. To može dovesti do nepotrebnog gomilanja oružja, koje može biti pogrešno iskorišteno na razne načine – zaključio je Dragan Mektić.
Fokus

Back to top button