Nezaustavljivi Messi srušio Chelsea na Nou Campu i odveo Barcelonu u četvrtfinale

Barcelona je od prve minute preuzela kontrolu nad igrom, a već u trećoj minuti stigli su u vodstvo. Messi je odigrao dupli pas sa Suarezom, a onda desnom nogom iz gotovo mrtvog ugla loptu šalje kroz noge Courtoisu za veliko slavlje prepunog Nou Campa. Ovo je bio najbrži pogodak Messija u karijeri Messija.

Odmah nakon toga, Chelsea je napravio veliki presing na odbranu Barcelone i gotovo punih deset minuta igralo se ispred i u kaznenom prostoru Ter Stegena, ali osim jednog lošeg pokušaja Williana nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Blaugrane.

Tempo igre je nakon toga kratko opao, a onda Barcelona postiže drugi pogodak. Prvo su Hazard i Giroud krenuli u kontranapad na dva igrača u odbrani katalonskog tima, a nakon što su se lagano odbranili, na centru se ukazao Leo Messi koji je iskoristio izlazak defanzivaca Plavaca i kada ih je lagano predriblao, dodaje do Dembelea koji silovitim udarcem povećava na 2:0. Zanimljivo, Barcelona je oba pogotka postigla iz prvih dva šuta u okvir gola.

Pred kraj prvog poluvremena, Chelsea je opet izvršio pressing na odbranu Barcelone, no Alonso prvo u 37. minuti, a nakon toga iz slobodnog udarca u 46. minuti nije uspio savladati Ter Stegena. Treba napomenuti da je drugi udarac pogodio stativu.

U drugom poluvremenu, ekipa Antonija Contea opet je pokušala stići do smanjenja rezultata, a prvu veliku priliku imao je Suarez u 48. minuti kada mu je Courtois odbranio šut. Minutu nakon toga, igrači Chelseaja tražili su penal zbog starta nad Alonsom, ali je sudija Skomina samo odmahnuo rukama zbog čega je Olivier Giroud dobio žuti karton. Njegov protest prema Slovencu itekako je podsjećao na reakciju Ballacka iz 2009. godine.

U 61. minuti Ernesto Valverde iz igre je izvadio Sergija Busquetsa, a na teren je poslao Andre Gomesa koji je dobio veliki aplauz od domaće publike. Portugalac je nedavno izjavio da u katalonskom klubu osjeća veliki pritisak zbog čega mu se život pretvorio u pakao, pa su domaći navijači znali pružiti podršku bivšem igraču Valencije.

Neposredno nakon njegovog ulaska, Chelsea je preko Alonsa imao možda i posljednju priliku da se vrati u meč, no igrači Barcelone su u posljednji trenutak izblokirali udarac, a na drugoj strani veličanstveni Lionel Messi napravio je novi prodor i udarcem kroz noge Courtoisa povećava vodstvo Chelseaja na 3:0. Ovo je za Messija bio 100. pogodak u Ligi prvaka čime je samo još jednom potvrdio da je jedan od najboljih igrača u historiji nogometa.

Chelsea se nakon trećeg primljenog pogotka predao, a do kraja meča obje ekipe imale su nekoliko izglednih prilika za postizanje pogotka. Udarac Paulinha za Barcelonu odbranio je golman Chelseaja u 85. minuti, a u 91. minuti Rudiger je pogodio prečku.

Pobjedom Barcelone, kompletiran je broj od osam timova koji će u petak u Nionu čekati protivnike u četvrtfinalu Lige prvaka. Plasman među osam najboljih u Evropi pored Barcelone, osigurale su ekipe: Bayern, Roma, Sevilla, Juventus, Real Madrid, Manchester City i Liverpool.Piše Klix

Back to top button