Žrtve ratnih zločina plaćaju sudske troškove i u FBiH

U Federaciji BiH žrtve ratnih zločina također plaćaju sudske troškove, ističe za „Avaz“ Adrijana Hanušić-Bećirović, pravnica u organizaciji „Trial International“, koja pomaže žrtvama.

Kažnjavanje kažnjenih

Reutersova priča o žrtvama koje su pred sudovima RS izgubile sporove, a koje danas trebaju platiti astronomske sudske troškove, prošle je sedmice obišla region. Reuters je razgovarao s Bahirom, koja je silovana sa 14 godina. Lani je dobila rješenje da plati sudske troškove zbog tužbe koju je podnijela za odštetu prije dvije godine i odustala. Iznos je šest puta veći od naknade koju prima kao civilna žrtva. Bahira se na dan kada je dobila sudsko rješenje pokušala ubiti.

Hanušić-Bećirović pojašnjava da je Ustavni sud BiH zauzeo stav da je opravdana naplata sudskih troškova žrtvama koje su izgubile sporove. U FBiH je godinama bila praksa da se zastarni rok ne primjenjuje na ove tužbe, ali nakon odluke Ustavnog suda BiH, i u FBiH je počela naplata. Paralelno s tim, Pravobranilaštvo FBiH počelo je naplaćivati troškove prema svima.

– Kažnjavamo žrtve što su tražile prava koja im pripadaju. Tako ponovo žive u strahu, razočarane, imaju i suicidalne misli. Cijeli institucionalni okvir koji bi im trebao pružiti zaštitu, sada se okomio na njih – dodaje Hanušić-Bećirović.

U ovom momentu teško je procijeniti koliko žrtava ponovo postaje žrtvama neuređene države, a u udruženjima ističu da odgovornost treba tražiti i među njihovim liderima.

– Najviše je oštećenih u Udruženju logoraša Kozarac – ističe naš sagovornik pod uvjetom da ostane anoniman, jer je ovo pitanje, dodaje, osjetljivo.

Naivno vjerovanje

I on je s grupom sapatnika, Prijedorčana, tužio RS, ali je Okružni sud u Banjoj Luci odbio njihov grupni zahtjev te tražio da se raščlani. Njih 260 tada je odlučilo da ne idu dalje.

– Advokat nas je upozorio. Nije nam bilo lako odustati. Ono što se danas dešava našim sapatnicima iz Kozarca posljedica je naivnog vjerovanja tadašnjem rukovodstvu – uvjeren je naš sagovornik.

„Trail International“ već je pokrenuo postupke pred komitetima UN, s Klinikom za ljudska prava Univerziteta Yale pripremljen je podnesak određenim ekspertima i tijelima UN, ali i to je dug put od sedam milja.

A milioni su potrošeni za “reviziju”

Prijedorčanin Refik Hodžić, međunarodni ekspert za ljudska prava, na svom Twitter nalogu napisao je da je plaćanje sudskih troškova u RS „jedna od najvećih mrlja na obrazu bošnjačke vlasti“.

– Bivšim logorašima i silovanim žrtvama sudovi iz RS plijene namještaj iz kuća za sudske troškove zbog glupavosti tadašnjeg vodstva Saveza logoraša BiH, umjesto da su im troškove platili od miliona potrošenih za „reviziju“ i portal genocid.ba – navodi Hodžić.

Avaz.ba

Back to top button