Djeca im prosjačenjem donosila i do 150 KM dnevno

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) predložio je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Almira Ahmetovića (32), nastanjenog u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo trgovina ljudima.

Za njegovu suprugu Šeherzadu Ahmetović (35), koja je, također, kao saučesnik osumnjičena za navedeno krivično djelo, predloženo je izricanje mjere zabrane sastajanja s određenim osobama.

Postoji osnovana sumnja da je bračni par u periodu od januara 2017. do marta 2018. godine petoro djece i maloljetnika, u životnoj dobi od 7 do 16 godina, koji su s njima živjeli u porodičnoj zajednici u mjestu Mihatovići pored Tuzle, te povremeno i još jedno djete u dobi od 13 godina, prisiljavali na teške fizičke poslove i prosjačenje.

Pri tome su koristili njihovu nedovoljnu psihičku razvijenost i bespomoćan položaj kako bi sebi pribavili korist tako što su im djeca predavala sav isprošeni novac, koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 KM dnevno.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK su u saradnji sa Tužilaštvom u prethodnom periodu proveli određene istražne radnje s ciljem prikupljanja dokaza za počinjena krivična djela te je po naredbi Suda 12. marta izvršen pretres objekta koji je bračni par koristio u Mihatovićima kod Tuzle, nakon čega su uhapšeni.

MUP TK je jučer, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predao osumnjičene u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao ih u prostorijama Tužilaštva.

Djeca i maloljetnici su predati u nadležnost Centra za socijalni rad Tuzla radi smještaja u prihvatilište, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštvo TK.

Index.com

Back to top button