Kazne do 1.500 KM zbog loženja vatre u šumama i njihovoj blizini

Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo upozorava na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara, s obzirom na to da u ovom periodu veći broj građana posjećuje planine i izletišta, kao i da se izvode proljetni radovi na uređenju zemljišta.

Apeluju se na izletnike, a posebno na vlasnike zemljišnih parcela koje graniče sa šumom, da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi izazvali požar.

– Članom 73. Zakona o šumama KS predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena, uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti – podsjećaju iz Uprave.

Također mole građane da, ukoliko uoče šumski požar, odmah o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, MUP KS, Upravu za šumarstvo KS ili KJP “Sarajevo šume“. Ističu da je pravovremena reakcija veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

– Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema – navode iz Uprave za šumarstvo.

Naglašavaju da je u 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici, saopćeno je iz Pres-službe KS.
Index.com

Back to top button