Treći blok u RS-u: U Srebrenici predstavljanje platforme “Zajedno za BiH”

Sastanak koordinacionog tijela probosanskohercegovačkih stranaka održan je danas u Banjoj Luci te je definisana radna verzija platforme “Zajedno za BiH”, a u vezi sa zajedničkim nastupom na izborima u bh. entitetu Republika Srpska.

Sastanku su prisustvovali predstavnici devet stranaka: SDA, SBiH, HDZ 1990, HSP BiH, Hrvatski blok BiH, Hrvatska stranka prava, Bošnjački pokret, Pokret Odgovor, BPS i Posavska stranka.

Predsjedavajući ovog koordinacionog tijela Edin Ramić (SDA) je precizirao da se platforma odnosi na zajedničko političko djelovanje u mandatnom periodu od 2018. do 2022. godine na području RS-a te da je postignut visok stepen razumijevanja o zajedničkim izbornim ciljevima i politikama.

– Ostavljen je prostor da se u narednih sedam dana politički subjekti izjasne o radnoj verziji platforme, koju ćemo 28. marta u Srebrenici u Memorijalnom centru javno predstaviti široj javnosti – istakao je Ramić.

Kazao je da su i druge partije pozvane da se priključe ovom političkom projektu i koaliciji.

Pojasnio je da se platforma zasniva na obavezi da će zastupati univerzalne vrijednost – borba protiv diskriminacije i za prava Bošnjaka i Hrvata u RS-u.

– Pozivamo i druge subjekte koji baštine iste vrijednosti da napravimo tzv. “treći blok” na području RS-a i tako osnažimo naše političko djelovanje. Imamo situaciju da ne postoji značajna razlika između politika vladajućih i opozicije u RS-u. Prisiljeni smo da politički sarađujemo kako bismo zaštitili prava povratnika, iako možda međusobno imamo različite poglede na određena pitanja – kazao je Ramić.

Na pitanje da li je bilo riječi o zajedničkim kandidatima za predsjednika, odnosno potpredsjednika RS-a iz reda Bošnjaka i Hrvata, Ramić je kazao da o pojedinačnim imenima nisu razgovarali.

Mijo Perkunić iz HDZ 1990 prokomentirao je da to što za stolom nema HDZ-a BiH, dovoljno govori “koliko je ispravno do sada radio aktuleni potpredsjednik RS-a” (Josip Jerković iz HDZ BiH op.a.).

Muhidnin Alić iz SBiH je naglasio da se samo zajedničkim nastupom mogu osigurati prava povratnika.

– Moramo se dignuti iznad stranačkih interesa. Također, onaj koji će predstavljati Bošnjake i Hrvate u RS-u, mora biti na prostoru RS-a i dijeliti sudbinu tih ljudi, a ne kao što je bilo do sada – dodao je Alić.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button