Ništa od Kongresa ujedinjenja ljevice: SDP razočaran prijedlogom DF-a

Demokratska fronta dostavila je danas Socijaldemokratskoj partiji, Našoj stranci i Građanskom savezu “Prijedlog principa (plana) za održavanje Kongresa ujedinjenja”, koji bi se trebao održati 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom.

Na Kongresu ujedinjenja, prema zamisli čelnika Demokratske fornte, formirala bi se potpuno nova stranka socijaldemokratske orijentacije, koja bi imala novo ime, grb, zastavu i logo, ali i nove stranačke organe vlasti (Predsjedništvo, Glavni odbor, itd) koji bi se formirali na paritetnom osnovu, što znači da bi svaka od četiri postojeće stranke u novoj partiji popunjavala jednaku kadrovsku kvotu od po 25 posto.

Demokratska fronta također predlaže da se sva četvorica sadašnjih lidera (Nermin Nikšić, Željko Komšić, Predrag Kojović i Reuf Bajrović) povuku s čelnih pozicija bez prava da se bilo ko od njih četvorice kandidira za lidera nove političke partije.

Kongresu ujedinjenja prisustvovalo bi ukupno 1.200 delegata, također po paritetnom osnovu iz četiri stranke, što znači da bi svaka stranka na Kongresu ujedinjenja imala po 300 delegata.

Prema pouzdanim informacijama „Slobodne Bosne“, prijedlog DF-a u vrhu SDP-a ocijenjen je kao potpuno neprihvatljiv i sasvim je izvjesno da SDP pod tim uvjetima neće sudjelovati na Kogresu ujedinjenja.

U SDP-u navode nekoliko ključnih razloga zbog kojih smatraju da je prijedlog DF-a neprihvatljiv.

Na prvom mjestu, SDP ne može prihvatiti predloženi princip pariteta, jer četiri navedene stranke nemaju ni približno jednaku političku težinu i podršku glasača, a pogotovo stranačku infrastrukturu.

Primjerice, SDP je na prošlim parlamentarnim izborima osvojio približno 150.000 glasova, dok Građanski savez nije ni sudjelovao na izborima pa dakle nema ni formalni status parlamentarne stranke.

Također je ogromna razika između SDP-a koji u Parlamentu BiH ima tri zastupnika i Naše stranke koja na razini države nema niti jednog zastupnika.

U SDP-u smatraju da bi ujedinjenje na paritetnom principu bilo prihvatlljivo samo u slučaju da se ujedinjuju četiri partije približno jednake snage, ugleda, tradicije i infrastukture, jer samo u tom slučaju ne bi bilo ni pobjednika ni gubitnika. No, prijedlogom ujedinjenja koji je formulirao DF, bio bi samo jedan gubitnik – SDP BiH – dok bi ostele tri stranke izvukle značajan politički profit.

Prema pouzdanim, iako nepotvrđenim informacijama koje ima Slobodna Bosna, Građanski savez i Naša stranka i više su nego spremne prihvatiti ponuđeni prijedlog, s obzirom im nudi daleko veće ovlasti i moći nego što to odgovara broju njihovih glasova i mjesta u političkm institucijama.

U nastavku teksta pročitajte Prijedlog DF-a u ujedinjenju ljevice.

 

 

lijevi blok1

df2

df3

bportal
Back to top button