Bosanci i Hercegovci žestoko reagovali na najave novog krvavog rata u Bosni i Hercegovini

Mogli su se pročitati razni komentari, obično pogrdni na račun autora teksta koji očito u obzir nije uzeo činjenicu da je relativno kratko vrijeme prošlo od posljednje rata na ovim prostorima i da su ljudi na ovakve stvari veoma osjetljivi.

U tom izvještaju je otkriveno da ruski predsjednik Vladimir Putin podržava srpske separatiste, kako bi spriječio namjeru zvaničnog Sarajeva da se integriše u zapadne političke, društvene i ekonomske tokove, prenosi NAP.

”Eksperti upozoravaju da bi takva dinamika mogla da otvori ukrajinski scenario u srcu Evrope”, piše Newsweek.
Newsweek piše da se gomilanje oružanih snaga dešava u Republici Srpskoj, kao i da lokalna policija i druge sigurnosne formacije dobijaju rusku vojnu, oružanu i taktičku pomoć, o čemu svjedoče dokumenti u koje je američki časopis, kako se navodi, imao uvid.

Newsweek piše i da je u entitet za dvije godine stiglo više od 4.000 automatskih pušaka, te da je u februaru i sam Dodik priznao da je vlada kupila 2.500 pušaka za lokalnu policiju, ali eksperti tvrde da je to oružje nepotrebno za policijske snage koje imaju oko 5.000 ljudi.

Šta reći osim, ne ponovilo se nikada. Ili kako to kod nas narod kaže, dabogda jezik pregrizao svako ko makar i pomisli na rat. Bolje deset godina pregovarati nego jedan dan ratovati.

balkanskautopia.info

Back to top button