Dodik po Beogradu najavljuje formiranje vojske RS, a u Sarajevu poštuje pravila i OS BiH

Arhiv / Vijesti.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć u Beogradu da bi Republika Srpska trebalo ponovo da zahtijeva formiranje Vojske RS. Dodik je, obraćajući se zvanicama iz RS i Srbije na prijemu u Skupštini grada Beograda, rekao da je RS veoma zainteresovana kada se govori o pitanju Kosova i Metohije.
“Neki će reći da se miješamo. Ne, mi samo govorimo šta je naše”, rekao je Dodik i podsjetio na nedavne, kako kaže, arogantne stavove adminstracije SAD da se na Kosovu može formirati vojska. On je naveo da nigdje ne piše da se može formirati vojska Kosova, dok u Dejtonskom sporazumu piše da Republika Srpska može da ima vojsku.

“Nasiljem su nam oteli vojsku i formirali neku koja nije vojska ni Srba, niti BiH, nego pokušava da bude vojska NATO-a, a mi smo rekli da tamo nećemo da pristupimo. Postoji mnogo izazova kojima ćemo se baviti”, istakao je Dodik.

Međutim, ako pogledamo intervju Milorada Dodika za TV1 koji je predsjednik RS-a samo nekoliko dana ranije dao za TV1 ispostavlja se da gospodin Dodik po Beogradu priča jedno a po Sarajevo drugo. Naime, u u razgovoru sa Ognjenom Blagojevićem, Dodik je naglasio da poštuje onu vrstu činjenice koja kaže da je parlament Republike Srpske pristao na reformu oružanih snaga po kojoj su formirane oružane snage Bosne i Hercegovine a ukinuta vojska Republike Srpske.

Dodik je u pomentom intervju kazao da se od njega ne može čuti da osporava Oružane snage Bosne i Hercegovine i da poštuje pravila, iako misli da je ukidanje vojske Republike Srpske bila greška.

“Ne možete nam uzeti ustavno pravo, vratite nam poziciju Republike Srpske koju smo dobili u Dejtonu i mi ćemo ostati u Bosni i Hercegovini. Ne vratite li nam to, mi nemamo volje i želje da ostanemo. Šta tu nije jasno? Izvinite molim vas, zašto ste nam oteli našu poziciju? Evo, kad ste od mene čuli da sam osporavao vojsku, Oružane snage Bosne i Hercegovine. Je li mislite da sam ja zadovoljan s tim? Nisam ! Ja misli da je to bila greška Republike Srpske, što je pristala na to, i da je trebala da ostane vojska Republike Srpske, i da smo trebali mi da ostanemo, kao što je to predviđeno Ustavom kao što je prediviđeno Dejtonskim sporazumom. Ali, neko je bio dovoljno pametan u to vrijeme da traži saglasnost Republike Srpske za tu reformu, pa je parlament Republike Srpske rekao DA, i šta sad ja da kažem. Ja poštujem pravila. Znači to je urađeno tako. Da li se meni to sviđa ili ne sviđa? Ne sviđa mi se. Da li mogu osporavati? Ne mogu osporavati jer je to Republika Srpska uradila. Nađite miu to na indirektnim porezima, na Sudu i Tužilaštvu, na nizu stvari koje su nam oteli. Nećete nas zaobilaziti, to je naše pravo. Kad to naše pravo dobijemo mi ćemo biti aktivni i veoma angažovani članovi u okviru BiH. A to, da vi nešto uzmete na prevaru, bilo koje vrste naravno da nećete dobiti. Mjesto odlučivanja je parlament RS što se tiče ustavne materije na nivou BiH i kad parlament RS da saglasnost onda možemo da razgovaramo”, rekao je Dodik zas TV1.

Ako ove Dodikove tvrdnje usporedimo sa tvrdnjama iznesenim u intervju za TV1 uočavamo niz kontradikcija. Dodik je u Beogradu ustvrdio da je vojska Republike Srpske oteta nasiljem, a samo par dana ranije kazao je da je Republika Srpska za to dala saglasnost i to u parlamentu Republike Srpske. Prema tome netačna je Dodikova tvrdnja da je bilo šta oteto nasiljem osim ako Dodik ne misli da je Parlament Republike Srpske izvršio nasilje nad Republikom Srpskom, i ako ne misli da je SNSD podržao to “nasilje” kada je podržao formiranje OS BIH.

Što se tiče poštivanja pravila na koje se Dodik u intervju za TV1 obilato pozivao one su kontradikciji sa bombastičnom izjavom u Beogradu o potrebi formiranja vojske Republike Srpske. Vojska Republike Srpske ne postoji a Oružane snage Bosne i Hercegovine postoje, i to zahvaljujući SNSD-u, jer upravo je SNSD imao jednu od najznačajnijih uloga u tom procesu, a „vojna neutralnost“, odnosno protivljenje putu ka članstvu u NATO-u nije bila Dodikova orijentacija.

Jedinstvene Oružane snage BiH su utemeljene 1. januara 2006. godine, nakon provedene reforme odbrambenog sistema i prenosa nadležnosti u oblasti odbrane sa entitetskih na državni nivo. Zakon o odbrani BiH i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH su usvojeni nekoliko mjeseci ranije u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz značajnu podršku kadrova SNSD-a.

SNSD-ov Nikola špirić bio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kada su spomenuti zakoni usvojeni, a ruke za način formiranja današnjih Oružanih snaga BiH su, pored Špirića, podigli i Dušanka Majkić i Milorad Živković.

U prilog tadašnjem pozitivnom pristupu SNSD-a evroatlantskim integracijama BiH ide i „Mišljenje Venecijanske komisije o ustavnoj situaciji u BiH i ovlaštenjima visokog predstavnika“, objavljeno 11. marta 2005. godine, prije donošenja reforme odbrane BiH, koja je podrazumijevala i izmjene Ustava BiH.

“U Republici Srpskoj slika je sasvim drugačija. Neke tamošnje političke snage (SDS, PDP) smatraju da su sadašnje ustavne odredbe na državnom nivou sasvim adekvatne, dok su druge (SNSD) otvorene prema jačanju državnih ovlaštenja, da bi se zemlji omogućilo da djelotvorno učestvuje u evropskim integracijama” stoji u spomenutom Mišljenju.

Prema tome kada se uzmu u obzir sve te činjenice, više je nego i jasno koliko je Dodikova beogradska kuknjava i kajanje zbog ukidanja vojske Republike Srpske smiješna. Stoga treba znati da će Dodik nastaviti, kako je kazao u intervju za TV1, da poštuje pravila, sviđa mu se ona ili ne.

(Vijesti.ba)

Back to top button