Na današnji dan potpisan Vašingtonski sporazum: HDZ se sada odriče potpisa iz 1994. godine

Na današnji dan prije 24 godine potpisan je Vašingtonski sporazum, kojeg su 18. marta 1994. godine u Washingtonu potpisali premijer Haris Silajdžić i hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić te Krešimir Zubak, predsjednik takozvane Herceg-Bosne.

Tim je sporazumom dogovoreno primirje između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Također je ukinuta takozvana Herceg-Bosna i dogovoren kantonalni ustroj teritorija pod kontrolom ARBiH i HVO-a. Tada je dogovorena Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), koja je podijeljena na deset kantona. Kantoni su uvedeni da bi se spriječila dominacija jednog naroda nad drugim.

Danas, 24 godine nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i oko njih okupljene stranke nastoje staviti van snage odredbe tog sporazuma, na osnovu kojeg je nastao Ustav FBiH.

Tridesetog marta 1994. godine je Ustavotvorna skupština FBiH, uz jednoglasnu podršku hrvatskih zastupnika, usvojila Ustav FBiH, kojim je, između ostalog, predviđeno formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH i to na način da se iz svakog kantona bira najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda, ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu.

Ta formulacija prema kojoj se iz svakog kantona bira najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH, ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu, je za HDZBiH danas neprihvatljiva opcija.

Svoje zahtjeve, prema kojima traže izbor delegata u Klub hrvatskog naroda samo iz kantona u kojima HDZBiH ima obimno glasačko tijelo, temelje na odluci Ustavnog suda BiH o odredbama Izbornog zakona BiH koje se tiču reguliranja izbora delegata u Dom naroda.

Prijedlozi koje HDZBiH nudi, a koji preferiraju konstitutivne narode samo iz nekih kantona, suprotni su upravo odredbama Ustava FBiH. S tim u vezi je HDZ-ova Borjana Krišto podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH na odredbe Ustava FBiH koje se tiču sastava i načina popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button