Nikšić: Ne pada nam na pamet ugasiti SDP, neka Komšić povuče kandidaturu

Nermin Nikšić / Vijesti.ba

Nakon što je Demokratska fronta Željko Komšić na adrese SDP-a, Naše stranke i Građanskog saveza uputila prijedlog za kongres ujedinjenja ljevice, danas je stigao odgovor iz odgovor SDP-a BiH.
Na konferenciji za novinare lider SDP-a Nermin Nikšić je rekao da su iz medija saznali za prijedlog DF-a. SDP je dobio izjašnjavanje 84 svoje organizacije iz cijele BIH, te su konsultovali sa intelektualcia i našim partnerima u PES-u. Jednoglasno smo usvojili dva seta zaključaka.

– Kada je u pitanju prijedlog DF-a, SDP je donio šest zaključaka. Prvi i osnovni je da o ukidanju SDP-a BIH ne može biti razgovora. Samim ti ovi uslovi o pravljenju jedne stranke su neprihvatljivi i ne mgou dovesti do ujedninjenja ljevice. Sam prjedlog je sračunat kojim se ostvaruje neka medijska pozicija a ne ozbiljan prijedlog. Ne pada mi na pamet da nakon 108 godina SDP-a budem predsjednik koji će ga ugasiti, rekao je Nikšić prenose Vijesti.ba.

Nikšić je pozvao predsjednika DF-a Željka Komšića da povuča jednostrano proglašenu kandidaturu za člana Predsjedništva BIH, kako bi se otvorio prostor za razgovor o jednom kandidatu ljevice na predstojećim izborima.

Naveo je da SDP ne želi učestovati u medijskim prepucavanjima i spinovima.

Takođe, Predsjedništvo SDP-a pozvalo je DF da svoju ozbiljnost u predizbornoj i postizbornoj koaliciji demonstirira izlaskom iz vlasti npr. u USK, gdje je zajedno sa SDA, strankom koju SDP smatra najodgovornijom za stanje u državi.

Dodao je i da će SDP o eventualnom ujedinjenju razgovarati nakon izbora u oktorbru.

Drugi set odnosi se na zaključke SDP-a BiH i nastavku aktivnosti saradnje i zajedničkog djelovanja građanskih stranaka.

Kako je Nišić istakao, SDP podržava saradnju ovih stranaka s ciljem pobjede na izborima.

“Uvažavmo identitet DF, Naše stranke i Građanskog saveza i ne želimo ih ugroziti. Stoga smatramo da bi o eventualnom ujedinjenju trebalo razgovarati nakon oktobarskih izbora”, poručio je Nikšić.

(Vijesti.ba)

Back to top button