Ruska izborna komisija potvrdila Putinovu pobjedu

Vladimir Putin / Vijesti.ba

Ruski predsjednik Vladimir Putin osvojio je reizbor na četvrti mandat sa 76.7 posto dobijenih glasova, objavila je u ponedjeljak ujutru Centralna izborna komisija nakon što je prebrojano 99 posto od ukupnog broja glasova.
Šezdesetpetogodišnji Putin vjerovatno će dominirati ruskom politikom narednih barem šest godina.

Putin je na vlasti kao predsjednik ili premijer protekle skoro dvije decenije.

Njegovi glavni konkurenti na izborima bili su kandidat Komunističke partije Pavel Grudinin s 11,8 posto osvojenih glasova, nacionalista Vladimir Žirinovski s 5,7 posto glasova i novinarka Ksebnija Sobčak s 1,7 posto, objavila je izborna komisija.

Odziv glasača iznosio je 67 posto, u poređenju sa 65 posto na prethodnim izborima. Izborna komisija ranije je saopćila da je odziv u većini regija bio “znatno viši” nego kad je Putin posljednji put izabran u 2012.

Oko 109 miliona ljudi s pravom glasa glasalo je u nedjelju.

Izbori su održani na četvrtu godišnjicu ruske aneksije Krimskog poluotoka, koja je izazvala međunarodne kritike koje su ojačale Putinovu popularnost u zemlji.

Izborni posmatrači javili su o tristotinjak incidenata s pokušajima manipilacije glasačima ili s višestrukim glasanjem.

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) poslala je 600 posmatrača u Rusiju kako bi nadgledali izbore. Oni još nisu objavili svoj izvještaj, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)