NIKAD NIJE KASNO: U 92. GODINI SJELA U ŠKOLSKU KLUPU

Iako već korača desetom decenijom života, Gullu Sarac (92) iz sjevernog turskog grada Sinopa, odlučila je i pored poodmakle starosti, naučiti čitati i pisati, te kao starica sjesti u školsku klupu, piše Anadolu Agency (AA).

Narodni kulturni centar u ovom gradu na Crnom moru, pokrenuo je tzv. kampanju pismenosti, u okviru koje je Osnovnoj školi “Gazi” otvoren kurs za čitanje i pisanje, namijenjen ženama koje tokom mladosti nisu imale priliku steći osnove obrazovanja.

Ovaj kurs trenutno pohađa osam žena, starosne dobi između 40 i 92 godine, među kojima je i Sarac, najstarija polaznica.

Radosna što može osjetiti ljepotu učionice

Ispred škole okupljeni su brojni građani Sinopa diveći joj se dok Sarac uz pomoć štapa ulazi u školsko dvorište. Svojom posvećenosti i voljom za obrazovanjem zadivila je također i svoje učitelje koji joj pomažu da savlada čitanje i pisanje. Osim toga, Sarac je žena koja ponajbolje potvrđuje tačnost narodne poslovice da “čovjek uči dok je živ”.

U razgovoru s novinarom AA, Sarac je istakla kako je još kao dijete izgubila oca i to je bila jedna od prepreka da se upiše u osnovnu školu, samim tim da nauči čitati i pisati.

Ipak, ističe kako se nikada nije mogla pomiri s činjenicom da nije savladala čitanje i pisanje, te je čula da postoji jedan ovakav kurs, koji bi joj u tome mogao pomoći. Odmah je, kaže, odlučila da počne.

Želi napisati imena djece i unuka

Iako ima 92 godine, Sarac kaže kako se trudi da pet dana u sedmici dolazi na časove.

– Prije godinu dana sam izgubila supruga. Moja kećerka je znala koliko želim da savladam čitanje i pisanje. Ona mi je također preporučila kurs. Godinama su moja djeca pokušavala da mi pomognu, ali ja nikada nisam išla u školu. Sada pet dana u sedmici dolazim na časove. Drago mi je što se ovaj kurs održava u školskim učionicama, tako da bar danas mogu osjetiti lijepu atmosferu učionice -, poručila je Sarac.

Na pitanje novinara AA kako teku časovi, Sarac odgovara kako već bez problema može čitati određene tekstove, te da sad ulaže mnogo truda kako bi naučila i pisati.

– Već mogu čitati. Uz Božiju pomoć i zalaganje naših učitelja vrlo brzo ću naučiti i pisati. Želim napisati imena svoje djece i unuka. Hvala svima koji su nam ovo omogućili -, poručila je Sarac.

(Hayat/Foto: AA video screenshot)