Više od 108 hiljada penzionera u FBiH u aprilu će dobiti veće penzije

U aprilu će 108.239 penzionera dobiti uvećane penzije za deset i pet posto, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju su u zgradi Zavoda PIO u Sarajevu upriličili Zijad Krnjić, direktor Zavoda, i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Kako je najavljeno, usklađivanjem penzija 15. aprila sve penzije u maju, osim najviših koje iznose 2.176 KM, bit će povećane za 2,5 posto.

Premijer Novalić je danas boravio u posjeti Zavodu PIO, kako bi se uvjerio da sve teče po planu kada je riječ o provedbi novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

– Povećanje u aprilu za deset posto će dobiti 54.785 penzionera, a za pet posto 53.454 penzionera.I to do kraja godine znači dodatni iznos od 34.969.000 KM. Novi Zakon o PIO je vrijedan svake pažnje i došli smo kako bismo vidjeli da li postoje tehnički problemi, nedorečenosti… Ovom prilikom bih se zahvalio Savezu udruženja penzionera FBiH koji su nam pomogli kod donošenja zakona. Jesu bili najtvrđi pregovarači, ali upravo oni su nam pomogli da napravimo pravedan zakon koji će biti od koristi narednih 20-30 godina. Sada država postaje skrbnik, ona vodi računa o redovnosti isplate penzija i da sva povećanja dođu na vrijeme – rekao je Novalić na konferenciji za novinare, piše Faktor.

Dodao je kako će novi Zakon o PIO ispraviti deformitete koje je uzrokovao stari zakon.

– Novim Zakonom je određeno da najviše penzije, koje su 2.176 KM, ne mogu rasti dok najniža, koja je sada 326 KM, ne dođe na 435 KM. Tačnije, dok ne budu u omjeru jedan prema pet. Već 15. aprila nas očekuje usklađivanje penzija, povećanje za 2,5 posto. I konačno, ostaje nam mogućnost tokom ljeta, svakako bi nastojali, a to zavisi od odluke Vlade FBiH, da podignemo minimalnu penziju – rekao je Novalić.

Podsjetio je da je Zakonom uveden bodovni sistem, ekonomsko određivanje penzija, ali ostavljena je i mogućnost prijevremenog odlaska u penziju, s tim da ko želi godinu dana ranije otići u penziju, dobit će četiri posto manju penziju.

Krnjić je objasnio da će povećanje od deset posto dobiti oni koji su se penzionisali do 31. jula 1998. godine, a pet posto oni koji su otišli u penziju od tog datuma do kraja 2007. godine.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button