Čaršijska / U srcu Srebrenice ponosno stoji lijepa Selmanagića džamija

Prelijepa Čaršijska džamija u srcu Srebrenice zove se još i Selmanagića džamija.

Rijetki su oni koji znaju porijeklo tog naziva a koje je vezano za ime Selmana Selmanagića, slavnog arhitekte, urbaniste, scenografa, dizajnera i pedagoga o kojem se donedavno veoma malo ili nimalo znalo u Bosni i Hercegovini, kao i njegovoj porodici koja je porijeklom iz Srebrenice.

Selmanagić je po zanimanju bio stolar, ali je odlaskom u Njemačku dvadesetih godina prošlog vijeka počeo s usavršavanjem tokom kojeg je stigao i do prestižne funkcije dekana na jednoj berlinskoj visokoj školi.

“Pretpostavlja se da se džamija zove Selmanagića džamija zbog lokaliteta na kojoj je podignuta, a koji je pripadao familiji Selmanagić (kao i najveći dio zemlje u i oko grada). Tako se u narodu Stari han (koji je srušen negdje 1960-ih) dugo zvao Selmanagića han. U njegovoj blizini bila je i kultna Osina kafana gdje je i Selman dolazio i sjedio prilikom posjeta Srebrenici, negdje od kraja 1960-ih i tokom 1970-ih”, kaže za Radiosarajevo.ba historičarka umjetnosti i profesorica Aida Abadžić-Hodžić koja je svojim istraživanjem i radom doprinijela upoznavanju bh. javnosti i regiona sa životom i djelom ovog značajnog arhitekte.

Kako su Selmanagići bili bogata porodica, moguće je da su dali i novac za izgradnju džamije.

Sam Selman nema ništa s projektom ni gradnjom ove džamije.

“Jedina dva njegova projekta koja su bila realizirana u bivšoj Jugoslaviji (Zvornik, Srebrenica) su bili obiteljska kuća na njihovom imanju nedaleko od Zvornika (iz 1931) – na kojoj je radio kao student i zahvaljujući kojoj mu je otac odlučio nastaviti plaćati školovanje na Bauhausu. Kada je njegov profesor Hilberseimer vidio nacrte za kuću, prozvao ga je ‘Balkanskim le Corbusierom’ , što je za Selmana bio ogroman kompliment i poticaj. Ta je kuća nažalost stradala 1990-ih i to bi bio jedini sačuvani primjer Bauhaus arhitekture iz izvornog perioda djelovanja škole na prostoru nekadašnje Jugoslavije”, ispričala nam je Aida.

Međutim, Aida nam je potvrdila da je Selmanagić u Srebrenici realizirao i drugi projekt – dvojnu kuća za njegovu braću Hasana i Nedžada (projekt iz 1969), koje i danas postoje, ali u vrlo derutnom stanju, u neposrednoj blizini Čaršijske (Selmanagića) džamije.

Čaršijsku ili Selmanagića džamiju je srpska vojska, predvođena zločincem Ratkom Mladićem, 16. jula 1995. godine do temelja porušila. Džamija je obnovljena zahvaljujući dobročinstvu raznih donatora i otvorena u okviru obilježavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici 2011. godine.

Po odluci Izvršnog odbora Medžlisa IZ-a Srebrenica, džamija nosi naziv i po rahmetli doktoru Ahmedu Smajloviću, ali je u narodu ona i dalje ostala poznata kao Čaršijska ili Selmanagića džamija.

(Radio Sarajevo / ZASREBRENICU.ba)

Back to top button