Ivanić prodaje interese Srba iz BiH za lijepu riječ iz Beograda

Kako bi samo bili skladni odnosi između BiH i Srbije, da Bošnjaci ne izmišljaju probleme tamo gdje oni ne postoje. Logičan je to zaključak koji se nameće iz intervjua kojeg je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić dao srbijanskoj agenciji Tanjug.

Prepreka idiličnim odnosima je Bakir Izetbegović, od kojeg Ivanić ne očekuje da će u narednom periodu učiniti korak naprijed u utvrđivanju granice sa Srbijom.

– Imali smo šansu da se dogovorimo o granici sa Srbijom, što mislim da je bilo značajno prije svega za BiH, ali je iz nekog, za mene nerazumljivog razloga, u Sarajevu napravljen negativan ambijent u kome se to tumačilo kao neka vrsta ustupaka Srbiji – pojasnio je Ivanić.

Možda će za bolje razumijevanje “negativnog ambijenta u Sarajevu” Ivaniću poslužiti podsjećanje da je granica sa Srbijom već dogovorena i utvrđena te da u tom kontekstu BiH nema apsolutno nikakvih otvorenih pitanja sa istočnim komšijama.

Objasnio je Ivanić i da su se u BiH “razvile teze koje je Izetbegović prihvatio”, a to je da su hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta vlasništvo BiH. Za te teze, tvrdi Ivanić, nema dokaza.

Iako je javnost uskraćena i za dokaze da je Srbija vlasnik spomenutih hidroelektrana, Ivanićevu ćemo konstataciju, za potrebe adekvatnog pojašnjavanja suštine problema o kojem govori, prihvatiti kao tačnu te ćemo kao neupitnu tretirati hipotetičku situaciju u kojoj je Srbija vlasnik hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta.

Hidroelektrane kao objekti, da bi proizvodile električnu energiju, moraju koristiti hidroenergetski potencijal rijeke na kojoj su napravljene. I Zvornik i Bajina Bašta koriste hidropotencijal dijela rijeke Drine koji pripada BiH, a Srbija eventualnim finansiranjem izgradnje objekta nije gratis dobila korištenje bh. vode.

Procentualno učešće hidropotencijala iskorištenog za rad ovih hidroelektrana se lako da izračunati i već je izračunato. Kada je Zvornik u pitanju, BiH pripada 49,8 posto. Kada govorimo o Bajinoj Bašti, našoj zemlji pripada čak 67 posto iskorištenog hidropotencijala. Taj hidropotencijal, iskorišten za rad hidroelektrana koje proizvode električnu energiju usmjerenu isključivo ka Srbiji, naše istočne komšije nikada nisu platile i, sudeći prema posljednjim pokušajima, nemaju namjeru to uraditi.

Vode su javno dobro i kao takve pripadaju svim građanima BiH. Srbija formalno može koristiti i bh. hidropotencijal, ali uz plaćanje koncesije, koju oni, usput rečeno, nikada nisu ni zatražili.

– Nijedna institucija iz Republike Srbije nam se nije obratila u pogledu navedenog pitanja – navodi se u odgovoru Komisije za koncesije BiH na upit Faktora.

Upravo je neplaćanje naknada za korištenje hidropotencijala, a ne granica, otvoreno pitanje između BiH i Srbije, a Ivanićevo spinovanje je pokušaj diskreditiranja struktura koje zastupaju interese BiH kao remetilačkog faktora. To pitanje za Ivanića nije pitanje BiH, već stav Bošnjaka, iako naknade za hidropotencijal ne pripadaju samo Bošnjacima, već i narodu čije je interese Ivanić spreman prodati za lijepu riječ iz Beograda uoči izbora.

– Čović i ja smo za to da se to sa Srbijom završi. Izetbegović je protiv – pojasnio je Ivanić.

Zanimljiva je i njegova interpretacija Predsjedništva BiH, prema kojoj svaki član Predsjedništva predstavlja isključivo stavove etničke skupine kojoj pripada, iako Ustav BiH, onakav kakav je kreiran u Dejtonu, kaže da Predsjedništvo BiH čine tri člana: jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin, a ne, kako to Ivanić nastoji predstaviti, tri etnička predstavnika koji zastupaju etničke interese, a ne interese države BiH.

U ovom slučaju, neupitno je, Ivanić ne da ne zastupa interese BiH kao član Predsjedništva države, već ne zastupa ni interese srpskog naroda u BiH. Interese onih čije glasove očekuje ovog oktobra je zamijenio za tapšanje po ramenu zvaničnog Beograda.

Izvor: Faktor

Back to top button