Idete na odmor – razmišljajte i o zaštiti svog doma, donosimo nekoliko savjeta

Kao i svake godine, Uprava policije MUP-a TK i ove godine pokrenula je akciju „Ljetna sezona“ u okviru koje je policijskim stanicama naloženo da provode pojačane aktivnosti koje se prije svega odnose na spriječavanje kriminalnih radnji iz oblasti imovinskih delikata, pojačanu kontrolu saobraćaja i kontrolu mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

U posljednjih nekoliko godina evidentiran je smanjeni broj krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, koji se odnose na krađe i teške krađe, odnosno na provale u stanove i kuće. Razlog tome je tvrde u MUP-u Tuzlanskog kantona niz preventivnih mjera koje građani preduzimaju prilikom odlaska na godišnji odmor, a priliku su iskoristili da još jednom građane upoznaju sa mjerama koje trebaju preduzeti.

„Kriminalci prate društvene mreže i tačno znaju koja lica su otišla na godišnji odmore, nekoliko dana opserviraju njihove stanove i kuće i ako primjete da niko ne vodi računa o tome, te kuće i stanovi su potencijalna meta tih izvršioca. Što je vrlo bitno, ako se ide na godišnji odmor, prije svega na duži vremenski period, van BiH, ostaviti rodbini, prijateljima i komšijama ključeve od stana, da u jutarnjim satima i kasnim večernjim satima drže otvorene prozore, upaljena svjetla, da prazne poštanska sandučad…,“ kazao je Izudin Šarić, glasnogovornik MUP TK.

Kako provalnici prate tehnološke trendove, veoma često su ispred tehnoloških dostignuća, alarma i protu-provalnih vrata, a jedan od najboljih vidova prevencije je prijaviti svaku sumnjivu osobu u ulici, naselju ili mjesnoj zajednici.

„Mi svi znamo ko stanuje u tim mjesnim zajednicama, ko se kreće, ko dolazi u posjete našim komšijama, ako prije svega znamo da su naše komšije na godišnjem odmoru, a primjetimo određena nepoznata lica, dobro je obavjestiti policiju jer samo zajedno preventivno možemo djelovati da spriječimo takvu vrstu krivičnih djela,“ istakao je Šarić.

U krajnjem slučaju, ako ne želite mijenjati brave, ugrađivati protu-provalna vrata ili se odlučiti za neki od naprednijih alarm sistema, kako bi se se zaštitili od provalnika, uvijek se možete obratiti nekoj od osiguravajućih kuća, ali i svojim komšijama i rodbini. Jer, ipak, komšije bi trebale prve pomoći.

Srebrenik.net / Foto : Kurir.rs

Back to top button