Kako je UNDP poljoprivrednicima u BiH podvalio zaražene maline

Preko 400 poljoprivrednika broji astronomske gubitke zbog zaraženih malina koje je UNDP (United Nations Development Programme) donirao kroz projekt “Odgovor UN-a na poplave u BiH” u razdoblju od 2014. do 2016. godine, navodi se u tajnom izvještaju UNDP-a.

Izvještaj, kojeg UNDP u BiH već dva mjeseca na sve načine pokušava sakriti, pokazuje da su maline bile zaražene bakterijskim rakom korijena. Sastavljanje spomenutog izvještaja uslijedilo je nakon tužbe jednog od poljoprivrednika.

Maline je posadilo 81 domaćinstvo čija su zemljišta nakon sadnje kontaminirana i bila su potpuno neupotrebljiva sljedećih pet godina.

UNDP BiH je priču pokušao zataškati ponudom novih sadnica vlasnicima zemljišta, a onima koji nisu bili toliko lakomisleni da sade maline na zaraženom zemljištu, ponuđena je poljoprivredna oprema u vrijednosti od hiljadu maraka. UNDP BiH je na ovaj način upropastio zemljište nekoliko stotina ljudi. Usput je prekršio i nekoliko vlastitih programskih procedura, javlja ATV.

Nisu se pridržavali ni lokalnih zakona kojima je cilj spriječiti uvoz kontaminiranih sadnica. UNDP nije poslao nijednog stručnjaka u rasadnik kako bi ispitao maline. Umjesto toga, oslanjao se na dobavljača kojeg je zamolio da fotografira sadnice i pošalje fotografije. Nijedan agronom UNDP-a nije ispitao cjelokupnu pošiljku prije distribucije. UNDP nije poduzeo potrebne mjere kako bi izbjegao štetne utjecaje kada je potvrđena moguća kontaminacija, stoji u izvještaju.

Uvoznik malina bila je firma “Jafa komerc” iz Mostara koja s UNDP-om BiH nije imala nikakav ugovor, pa su tako zaražene maline formalno-pravno uvezene pro bono. Poljska firma “Hargreaves” isporučila je maline sorte Polka u decembru 2015. godine, iako bez potvrde fitosanitarne inspekcije da su maline zdrave. UNDP je morao da pregleda maline prije isporuke korisnicima, što nije učinio, navodi se u izvještaju.

Dužnosnici su objasnili da je uobičajena procedura da se kamioni parkiraju na carinskom terminalu u Sarajevu, sve do dobivanja analize sadržaja pošiljki, što košta 200 eura po danu. UNDP očigledno nije imao ni prostornog, ni drugog kapaciteta da obavi pregled, pa on nije ni učinjen, piše u izvještaju.

Nekoliko dana nakon uvoza su maline podijeljene poljoprivrednicima. Nakon što su Republička i Federalna inspekcija utvrdile da se radi o zaraženim malinama, naredile su UNDP-u da obustavi isporuku. UNDP nije reagirao ni dvije sedmice nakon naloga ovih inspekcija.

Back to top button