Oko 32 posto smatra da će SDA jačati i pobijediti na izborima, a u izborni poraz i raspad vjeruje čak…

Šta će biti sa SDA tema je i online istraživanja koje je DEPO Portal proveo u posljednjih 20 dana. Rezultati su vrlo zanimljivi i vrijedi ih znati…

Danas se u Olimpijskoj dvorani “Zetra” održava veliki skup SDA na kojem se analizira trenutno stanje u ovoj velikoj stranci, koju u posljednjih nekoliko mjeseci potresaju brojna afere i podjele. Na današnjem programskom skupu predsjednik stranke Bakir Izetbegović govorit će o rezultatima i programskim ciljevima SDA.

O rezultatima izvršne vlasti govorit će predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a u ime kantonalnih premijera okupljenima će se obratiti Bego Gutić.

Kako je najavljeno iz Službe za odnose s javnošću SDA, programskom skupu prisustvovat će stranački kadrovi iz mjesnih, općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija.

Ovaj skup dolazi nakon brojnih afera i podjela unutar ove stranke i u vrijeme zahuktavanja predizborne političke atmosfere u zemlji. Stanje u SDA bila je i tema online istraživanja DEPO Portala, a dobijeni rezultati i stavova građana i publike našeg portala su vrlo zanimljivi, stoga ih prezentiramo javnosti…

Oko 32 posto (254) učesnika ankete smatra da će ova stranka, uprkos svemu što joj se događa, u narednom periodu jačati i ostvariti ponovnu pobjedu na oktobarskim izborima. Ovi ispitanici vjerovatno računaju na unutrašnje kadrovsko gorivo ove stranke i vjernu glasačku mašineriju koja već preko 20 godina ovoj stranici donosi stalne pobjede za izborima.

Međutim, nije mali broj ni onih koji misle drugačije. Tako oko 26 posto (207) ispitanika smatra da će SDA doživjeti slabljenje i poraz na izborima u oktobru, dok oko 14 posto (109) čak smatra de će se ova stranke u budućnosti raspati.

Ovakvo javno mišljenje stvoreno je kod ovoga dijela ispitanika u posljednje vrijeme kada su SDA počele da potresaju korupcijske afere, te sukobi koji su doveli do napuštanja stranke velikog broja istaknutih dosadašnjih kadrova (Šepić, Kukić, Konaković i drugi). Svi oni su već stvorili svoje nove stranke koje su sada direktni protivnik SDA na narednim izborima.
Oko 17 posto anketiranih pak smatra da će sve ostati isto, dok 12 posto izjavljuje da njih SDA uopće ne zanima.

Anketa je urađena na uzorku od 801 ispitanika online metodom.

Depo.ba

Back to top button