PROKLETSTVO UBIJENOG GADAFIJA SUSTIGLO SARKOZIJA: EVO ZAŠTO JE UHAPŠEN BIVŠI PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Svetski mediji rano jutros objavili su informaciju da je francuska policija rano jutros uhapsila bivšeg predsednika Nikolasa Sarkozija zbog malverzacija oko finansiranje njegove predsedničke kampanje 2007. Predmet interesovanja istražitelja je 50 miliona evra koji su tri puta u tri kofera dostavljeni Sarkoziju od strane libijske fondacije.
Sarkoziju tek predstoji saslušanje, a već mu je određeno 48 časovno zadržavanje.

Sarkozijevo hapšenje epilog je istrage koja je otvorena 2013. godine, posle tvrdnji francuskog preduzetnika Ziada Takiedine i Saifa al-Islama, sina ubijenog lidera Libije Muamera el Gadafija od 2011. godine tokom pobune i vojne intervencije NATO u Libiji da je tadašnji predsednik Francuske Nikolas Sarkozi od Libije primio na ruke 50 miliona evra za predsedničku kampanju.

” Sakrozi mora da vrati novac koji je prihvatio od Libije kako bi finansirao kampanju. Mi imamo dokaze da su milioni došli od nas, a taj klavn neka izvoli vratiti novac “, rekao Safl al-Islam Gadafi o Sarkoziju koji je na poziciji predsednika Francuske bio od 2007. do 2012.

Priča o novcu počela je kada je francusko-libanski biznismen Takiedine upoznao je Sarkozija i Gadafija, i kaže kako je upravo on pomoćniku budućeg predsednika Francuske dao kofer prepun novca.

” Ne želim više živeti u takvom mafijaškom svetu, i zato sam odlučio progovoriti” kaže Takiedine.

Sarkozi, je tad munjevito negirao da je ikada primio novac iz Libije i da nikada nije video nikakv kofer pun para. U prilog Sarkozija nije išla ni istraga o ” aktivnoj i pasivnoj korupciji, zloupotrebi vlasti, pranju novca”.

Bivši libijski premijer Bagdadi Ali al-Mahmoudi na sudu u Tunisu rekao je kako ima celi dosije koji prati trag novca koji je išao od Tripolija do Sarkozija. Takiediene je rekao kako je tri puta transportovao gotovinu iz Libije u ministarstvo unutarašnjih poslova u Parizu, a poslednji je put to bilo u januaru 2007., dok je Sarkozi u maju izabran za predsednika.

Njegov asistent koji je takođe po istragomzbog organizovanja prevare u slučaju Gafafija, kada je na njegovom računu pronađeno 500.000 evra za koje on tvrdi da potiču od prodaje dve slike. Za papire koji dokazuju da je Libija finansirala Gadafija je rekao da su lažni, iako su francuski veštaci dokazali da su dokumenta autentična.

Izvor:Buka

Back to top button