Dodik: Protivim se članstvu u NATO

Članstvo u NATO bilo bi poniženje za srpski narod koga je NATO bombardovao u RS i Srbiji – rekao je danas u Trebinju predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik i dodao da je on protiv članstva.

Istaknuo je da je NATO bez ikakvog razloga bombardirao Srbe u RS i Srbiji.

– Kakva bi nacija bila kada bi onima koji su nam bacali osiromašeni uranijum rekli, idemo u vaš savez i šta je sljedeće da nam uradite i da nas ponizite. Skupštine Srbije i RS donijele su odluku o vojnoj neutralnosti – naveo je Dodik.

Dodao je da, dok Mladen Ivanić to nije promijenio, svako značajno pitanje za RS je bilo prodiskutirano i u institucijama RS.

– Odjednom smo dobili strategiju koja kaže da će BiH pratiti vanjsku politiku EU. BiH nije članica EU, nema ni kandidatski status i nema potrebe da se tako određujemo. Ivanić je sklon špekulacijama i reći će da nigdje ne piše da ćemo uvesti sankcije. Da, ali to će tražiti Evropa i morate pratiti njihovu politiku. Ivanić će doći i reći da je protiv toga da BiH ide u NATO, ali nije bio spreman da glasa za to da budemo neutralni – naglasio je Dodik.

Ako i kad Srbija kaže da ide u NATO, onda će se o tome razgovarati i u RS.

– Suština je u tome da ne može na Drini biti NATO granica. Naš interes je RS i srpski narod, a ne BiH – zaključio je predsjednik RS.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u BiH u ovoj godini, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je u Trebinju da to pokazuje da postoje tendencije da stranci kontroliraju izbore i da su umiješani u priču o naprasnoj izmjeni ovog zakona.

– Taj zakon nije provediv do izbora, a stranci bi onda rekli da nema uslova za provođenje izbora. Ako se izbori održe, a ne provede izmijenjeni Izborni zakon, što je nemoguće da se do tada provede, onda će neko od njih tužiti, a Sud BiH reći da izbori nisu legitimni. Oni žele tu vrstu kontrole, što SNSD vidi. S nekima smo razgovarali iz Saveza za promjene i oni su nam rekli da se od njih traži pod svaku cijenu da se Izborni zakon izglasa – istaknuo je Dodik i dodao da nema vremena da se do izbora nabavi nova oprema i opremi svako glasačko mjesto neophodnim stvarima vezanima za elektronsko glasanje, od koga je odustala i Amerika, a nema ga niko u regionu, te da se u BiH to naprasno gura da bi se sistem izbora mogao kontrolirati.

– Nikada se nije desilo da se u izbornoj godini mijenjaju pravila. Službenici OHR-a, Američke i Britanske ambasada uporno obilaze poslanike koji treba da glasaju za izmjene zakona i da naprave još jednu nemoguću situaciju, jer znaju da neće dobiti očekivani rezultat, pošto SNSD ima kapacitet da ostvari istorijski uspjeh – naveo je Dodik.

On je rekao da njegova namjera nije destabilazija ili provođenje nasilja, nego postavljanje stvari u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodao je da ne želi kod Srba praviti zabludu da BiH može biti država u budućnosti.

– BiH je teritorija i ništa više, sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Stranci hoće da ne postoje entiteti i narodi, a da postoji samo izvršna vlast na nivou BiH. Tu se razlikujemo od Mladena Ivanića i drugih koji su za svoju funkciju bili spremni da promijene karakter odlučivanja u BiH – naglasio je Dodik i dodao da koalicija SNSD, DNS i SP funkcionira već dvije decenije i da je najdugovječnija na prostorima bivše Jugoslavije te da će konačni koalicioni dogovori biti poznati u naredne dvije sedmice.
Avaz

Back to top button