EVO KAKO JE MOMAK OSRAMOTIO BIVŠU DJEVOJKU, KOJA MU JE DOPUSTILA DA JE SLIKA (SLIKA BILA MNOGO INTIMNA)

Ovu tužnu ispovijest neću nikad zaboraviti, zaplačem kad god se je sjetim. Naime, jedan je mladić imao djevojku kojom se trebao oženiti, pa mu je ona dopustila da je slika (mnogo intimna slika), a to nije smjela učiniti – neke su djevojke neoprezne glede toga, zanemaruju nesagledive posljedice koje ih mogu stići. Njih dvoje nisu se uspjeli dogovoriti oko braka, i nju je međutim zaprosio drugi mladić – pristala je…

Ovaj prvi zatražio je da izađu, što je ona odbila. Rekla mu je: “Ne mogu izaći s tobom! Za četiri se dana udajem! Allah je sakrio grijehe koje smo počinili… Zato, ti se brini za svoju budućnost, a ja ću za svoju.” “Osramotit ću te!”, zaprijetio joj je on, ali ona tu prijetnju nije shvatila ozbiljno. Ta se djevojka vjenčala i nakon svadbe otišla s mužem na medeni mjesec, a onaj pakosni i iskvareni mladić odnio je buket cvijeća u hotel u kojem su mladenci odsjeli i našao njenog muža te mu rekao: “Sretno ti bilo! Ovo je za vas, a unutra je iznenađenje…”

Ne moram vam reći šta se nalazilo na memory kartici koja je bila u onom buketu… Sreo sam mladoženju drugi dan nakon tog nesretnog događaja. Bio je kaharan i rastrojen. Kazao mi je plačući: “Na memory kartici nalazile su se slike moje supruge na kojima je bila gotovo gola. Nisam mogao zamisliti život s njome, koja je imala takvu prošlost. Razveo sam je istog trenutka!” (Šejh Gazi eš-Šemri)

hfz. Abdurrahman Kuduzović

Budite čedni
Čednost i krepost pojedinca, uzrok su čednosti naših porodica i Allahov zakon na Zemlji, sunnetullah. Ako čovjek, muškarac, musliman ili muslimanka nastave da budu čedni, pošteni, Allah će Uzvišeni dati da i njihove familije, njihova djeca, njihovi potomci budu čedni. Ako čovjek krene ovim šejtanskim putem, nemoralom, neka zna da će mu biti plaćanje duga, da je uzajmio dug koji se mora vratiti, ali se mora vratiti na njegovoj familiji. Stoji u hadisu od našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji bilježi Ebu Hurejre: “Budite čedni naspram tuđih žena, pa će i vaše supruge biti čedne.”

Od imama Šafije u stihovima se bilježi da je rekao: “Budite čedni vi, pa će i vaše supruge biti čedne od onog što je haram. Sklonite se svega onog što ne dolikuje muslimanu da to čini. Doista je zinaluk dug, ako ga uzajmiš, znaj da će biti vraćanja iz tvoje porodice, neko će iz tvoje porodice vratiti taj dug, dobro znaj to. Onaj ko čini nemoral, nek’ zna da će i sa njim biti činjen nemoral, makar sa njegovim zidom.”

Značí, onaj ko se bavi time, neka zna da će mu se osvetiti, doći će neko ko će i njegovu čast oskrnaviti, u njegovoj familiji, među njegovim kćerima, unukama. Znači, vratit ću me se to.

Selmir Hadžić, prof.

religis.com

Back to top button