Tradicionalna “Crijemušijada” okupila više od 300 planinara

Osma po redu i već tradicionalna „Crijemušijada“, koju na Debelom brijegu, gdje im je i planinarski dom, organiziraju vrijedni planinari, članovi PD „Mrakovice“ iz Kozarca kod Prijedora, okupila je više od 300 planinara iz čak 23 planinarska društva iz BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Švicarske…

Izet Mujkanović, potpredsjednik PD „Mrakovica“, kazao je da su se kao dobri domaćini potrudili da svoje goste smjeste u prije pet godina obnovljeni planinarski dom, gdje ima 55 ležajeva, ali i privatno po kućama u Kozarcu.

Gosti i domaćini zajedno su uživali u izuzetno ukusnoj kajgani s crijemušom, pa je tako samo za doručak potrošeno pet do šest vreća crijemuša koji se tri dana ispod snijega brao u obližnjem Trnopolju. Utrošeno je i 360 jaja, a za ručak je Indira Kapetanović pripremila grah u povećanom kazanu i po već po isprobanom receptu.

Mevlida Mujagić bila je zadužena za najbolju kozaračku kvrgušu i obavezne slatkiše, a i ova „Crijemušijada“, osim po dobroj hrani, ostat će upamćena po sjajnom druženju, pjesmi, obaveznoj harmonici, te sitnim sportskim aktivnostima poput „snježnog fudbala“.

Back to top button