Znakovi i simptomi koji upozoravaju na rak

Znakovi i simptomi su signali određenih bolesti u tijelu, oni nam sugeriraju da nešto nije uredu s tijelom. Znakovi bolesti su one očite stvari, koje su objektivno mjerljive i mogu ih primijetiti i drugi oko nas, dok su simptomi ono što osjeća određena osoba i često su individualni.

Crvenilo na koži

Ipak, morate znati da imati znak ili simptom neke bolesti, ne znači i da imate tu bolest. Naprimjer, crvenilo na koži može bit znak sasvim bezazlenih stanja, poput blage reakcije na neku biljku, opekotina pa do infekcija.

Ponekad pacijentovi znakovi i simptomi čak ni ljekaru neće dati dovoljno tragova da bi mogao dijagnosticirati neku bolest pa će trebati napraviti laboratorijske ili druge pretrage da bi postavio sumnju, a kasnije dijagnozu određene bolesti.

Rak je bolest koja može uzrokovati skoro svaki signal i simptom s obzirom na to da simptomi raka ovise o tome gdje se rak pojavio i koje je organe ili tkiva zahvatio. Kako rak raste, stvara pritisak na susjedne organe, krvne žile ili nerve. Ali, taj pritisak ovisi o mjestu na kojem rak raste. Zbog toga ponekad veliki rak neće uzrokovati nikakve simptome, a ponekad sasvim mali rak može izazvati veoma velike tegobe.

Primjer je rak gušterače. On neće uzrokovati nikakve simptome sve dok ne naraste veoma velik i ne započne pritiskati susjedne organe ili se proširi na druge dijelove tijela, a tad je već u uznapredovalom stadiju. S druge strane, tumor na mozgu može biti milimetarski i već uzrokovati ozbiljne simptome.

Kvalitet života

Ponekad ljudi ignoriraju simptome, poput umora i kašljucanja, smatrajući ih nevažnima. Iako, činjenica i jeste da u većini slučajeva simptome nije uzrokovao rak nego neko drugo stanje, ali nikad se ne smiju ignorirati, jer čak i ako rak nije uzrok, važno je imati zadovoljavajući kvalitet života te spriječiti pogoršavanje bolesti.

Ipak, postoje uobičajeni znakovi i simptomi koji su zajednički većini tumora. No, to što imate znakove i simptome raka, ne znači da ga imate.

Umor i mršavljenje

* Većina osoba s rakom gubit će na težini. Ako niste na dijeti, a izgubite od tri do pet kilograma, to može biti upozoravajući znak.

* Povišena temperatura uobičajen je simptom raka, često se pojavljuje već kod ozbiljnijih situacija, ali se ponekad može pojaviti i u vrlo ranoj fazi raka.

* Umor i iscrpljenost koja se ne popravlja s odmorom, mogu biti simptom raka. Umor i iscrpljenost se kod nekih karcinoma pojavljuju u vrlo ranoj fazi, naprimjer kod raka pluća.

Kad se javlja bol

Bol se kod nekih karcinoma može pojaviti vrlo rano, naprimjer kod raka kostiju. Glavobolja koja ne prolazi osim pod djelovanjem tableta, može biti simptom tumora na mozgu, bol u leđima može biti simptom raka debelog crijeva, jajnika… Ipak, kod većine oblika raka bol se pojavljuje tek kad se značajno proširi izvan organa koji je zahvatio.

Promjene na koži

Neće samo rak kože uzrokovati promjene na koži, zbog toga na svaku promjenu treba reagirati (ako je koža postala žućkasta, vene su postale naglašene, ako se pojave pigmentacijske mrlje), a posebno ako uočite:

1. Kožu tamnijeg izgleda na pojedinim područjima

2. Žutilo kože i beonjača

3. Svrbež koji ne prolazi

4. Ekscesivan rast dlačica

5. Opadanje dlačica

6. Bilo kakvu promjenu u izgledu madeža.

Zatvor ili proljev

Dugotrajni zatvor ili proljev koji ne prolazi te promjene u pražnjenju crijeva mogu signalizirati rak debelog crijeva. Reagirajte i na svaki trag krvi u stolici ili urinu.

Rane koje ne zacjeljuju

Rak kože često uzrokuje rane koje ne zacjeljuju. Dugotrajna rana u ustima može, također, biti upozoravajući signal. Sve promjene u ustima koje ne prolaze u kratkom periodu, trebao bi pregledati ljekar.

Krvarenje ili iscjedak

Iskašljavanje krvi, krv iz nosa, krv u stolici, iscjetku ili urinu upozoravajući je signal. Ukoliko niste povrijeđeni, bilo gdje da vidite krv, javite se ljekaru.

Avaz

Back to top button