Hašim Tači: Sve je bilo u skladu sa zakonima

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je kosovska policija, prilikom hapšenja Marka Đurića, postupala u skladu sa zakonima i ovlastima.

Tači je građane Kosova pozvao na smirenost i kazao da je Đurić na Kosovo ušao ilegalno, javlja portal Koha.net.

Upravo su ga, rekao je, obavijestili nadležni organi da je Đurić prošao redovnu policijsku, sudsku i tužilačku proceduru i da je sada na putu da bude deportiran s kosovske teritorije.

– Ovaj slučaj ne bi trebao ometati komunikaciju između Kosova i Srbije, dijalog između dvije zemlje i napore za normalizaciju dobrosusjedskih odnosa i pomirenje dva naroda – kazao je Tači.

Osim toga, oglasio se i zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, koji je izjavio da je Đurić na Kosovo ušao ilegalno i da to predstavlja “kršenje prava, ustavnog poretka i Briselskog sporazuma”.

On je na Twiteru napisao da takvi potezi imaju za cilj da destabiliziraju Kosovo, kao i da će kosovska vlada “preduzeti sve neophodne mjere kako bi očuvala mir.”

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj izjavio je da su specijalne policijske jedinice profesionalno sprovele “operativni plan sprečavanja ulaska srbijanskih zvaničnika na Kosovo”.

Sefaj je naveo da je taj operativni plan bio namijenjen političarima koji su ušli na teritoriju Kosova bez prethodno pribavljene dozvole.

– Policija Kosova se obavezala da odgovorno ispunjava svoje zakonske obaveze i da stvori sigurno okruženje za sve građane Republike Kosovo – rekao je Sefaj, piše Koha.net.

Back to top button