NARODNA VJEROVANJA O MARTU: KO SE RODI ILI VJENČA U MARTU…

U davno doba, određene osobine, vrline i mane, pripisivane su osobama rođenim u određenom vremenskom periodu. Neka od ovih vjerovanja sakupljena su u Narodnom kalendaru i sačuvala su se do današnjih dana.

Mart je dobio ime po rimskom božanstvu rata – Marsu. Zato se ovaj mjesec smatra naročito povoljnim za vojna dejstva. Kod slovenskih naroda ovaj mjesec se još naziva i marta, Suhi, brezen i ljetnik, derikoža, prenosi 24sedam.

Stari narodi ovaj mjesec zamišljaju kao ćudljivu babu koja lako mijenja mišljenje. Otuda, u martu može da napada veliki snijeg, ali i da iznenada otopli i ogrije kao da je već ljeto. Zato narod kaže:

– Bolje da te zmija ujede, nego da te martovsko sunce ogrije.

Osobe rođene u martu dobri su radnici i zbog toga omiljene na poslu. Popustljive su i teško se ljute, ali kada jednom na nekoga planu, zauvjek ga “precrtaju” jer teško opraštaju. Poznate su po poštenju, ali treba da se klone lošeg društva da ih ono ne bi iskvarilo.

Narod kaže i da, valjda zbog prevrtljivosti i ćudljivosti marta, ljudi rođeni u ovom mjesecu imaju promjenivu sreću u životu. Kaže se:

– Ko se u martu rodio, taj se nije usrećio.

Ko planira tokom marta da se vjenča, trebalo bi da zna i ovo, a to kaže stara narodna izreka:

– Ako se udaš kada martovski vjetar duva, užitak i suze, imaćeš oba.

(Hayat/Foto: Ilustracija, Pexels, Pixabay)

Back to top button