Vučić nakon događaja na Kosovu nazvao kosovsku policiju teroristima i magarcima

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, događaje na Kosovu i hapšenje predsjednika Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, ocijenio je kao brutalnu provokaciju i čin bezumlja prištinskih vlasti, uz pomoć zapadnih sila.

Aleksandar Vučić FOTO: ARHIV Aleksandar Vučić FOTO: ARHIV
Vučić se nakon hitne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije obratio novinarima, rekavši da je Srbija poštovala sve bilateralne sporazume koji su postignuti uz pomoć EU.

– Interesantno je da su svi mediji u centralnoj Srbiji, Kosovu, ali i svjetski mediji željeli da nas upoznaju o tome kako Đurić nije poštovao procedure i nije odobren njegov ulazak na Kosovo. To je laž, jer obavještenje smo poslali 75 sati ranije, a za Đurića je bilo potrebno samo 24 sata ranije da obavijestimo. Ovdje se ne traže dozvole, a političari i mediji lažu da se traže dozvole, jer mi ne tražimo dozvolu nego šaljemo obavještenje – rekao je Vučić.

– Teroristička banda upada i tuče mnoge, te hapsi Đurića, valjda zato jer im se ne sviđa šta on misli o njihovoj terorističkoj državi i ne slaže se da Kosovu treba priznati nezavisnost. Onda se ta banda terorista, koja je upala do zuba naoružana i napala goloruke ljude, slikala na ulicama. Htjeli su da poniženje izvedu do kraja, a ne znaju kako su jadni i mali ti teroristi koji su vukli ulicama Marka dok mu drugi teroristi zvižde. Svi koji su učestvovali u otmici Đurića i tukli Srbe odgovarat će pred vlastima Srbije – rekao je Vučić.

– Dok su nama govorili pojedini zapadni predstavnici, nemojte da šaljete vojsku, oni preduzimaju akciju velikih razmjera, u kojoj teroristička banda upada u Mitrovicu, baca šok-bombe, tuku koga stignu, o čemu ćemo napraviti poseban izvještaj. Ti teroristi su uhapsili Marka Đurića. Zašto? Valjda zato što im se ne sviđa šta Marko Đurić misli o njihovoj terorističkoj državi. Onda su počeli da ga tuku naočigled svih. Pokazat ćemo javnosti snimke. Onda se ta banda slikala svuda, pokazali kako su velike rezultate postigli. Onda su izašli na centralne ulice Prištine, pa da poniženje izvedu do kraja. Oni ne znaju kako su jadni i mali, ti bijedni teroristi, uhvatili mučenog Marka Đurića. Preživeo je Marko to, ali mi preko toga nećemo da pređemo. Svi koji su učestvovali u otmici i batinjanju odgovaraće pred srpskim sudovima, među njima i dvije osobe srpske nacionalnosti – rekao je Vučić, uz poruku: “Ovakvo kršenje briselskog sporazuma ugrožava mir. Nećemo dozvoliti nikome da ponizi srpski narod”.
Na najavu Srpske liste koja je dio kosovske vlasti da će povući podršku Vladi, Vučić im je savjetovao da “hladne glave donesu odluku”.

– To se odnosi i na dijalog. Svi postulati će sada biti drugačiji. Albanci lažu o formiranju ZSO. Oni hoće da to bude samo nevladina organizacija u skladu s njihovim ustavom. Baš nas briga za njihov ustav! Vidjet ćete, godinama ćemo čekati da se oformi ZSO. To im ne pada na pamet – rekao je Vučić.

– Zamislite veliku silu — poslali su magarce sa šok-bombama i velikim cijevima – rekao je predsjednik Srbije.

– Nismo mi toliko slabi koliko se drugima čini. Pustićemo ih da se sile, kako su pretkuli jednog slabog čovjeka. Tiha voda brijeg roni – kazao je Vučić u obraćanju nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije.
Saff

Back to top button