Andrej Gajić istraživat će ajkule u timu „National Geographica“

Bosanac Andrej Gajić postao je dio istraživačke mreže „National Geographica“ te tako ispunio svoj dječački san. Suosnivač organizacije „Sharklab ADRIA“ za istraživanje i zaštitu morskih pasa, svoj rad nastavlja kao rukovodilac projekta „Shark Tales“, koji za cilj ima istraživanje utjecaja gubitka staništa i zagađenja na razvoj oboljenja ajkula u Atlantskom okeanu.

– Radimo u istočnom Atlantiku dugoročnu zaštitu ciljanih vrsta i staništa. To predstavlja najveći uspjeh koji smo moj tim i ja postigli u posljednjih deset godina, koliko radimo ovaj posao. Kompletne studije praćene su nizom međunarodnih ekspertiza kojima rukovodimo, uz učešće stručnjaka iz SAD, Hrvatske, Crne Gore, Malte, Španije, Bangladeša, ali ćemo gledati da većinu stvari uradimo kod nas, kako bismo promovisali naš dio i privukli projekte, da se tako odužimo onima koji su ulagali u nas – kazao nam je Gajić.
Rad na dugoročnoj zaštiti ciljanih vrsta i staništa

O članu prve bh. ekipe istraživača morskih pasa, koji je rođen u Jajcu, a odrastao u Bugojnu, „Avaz“ je već pisao u nekoliko navrata. Veliki uspjeh mladog eksperta i zaljubljenika u podvodni svijet o kojem vladaju brojne predrasude mogao bi biti uvod u realizaciju niza projekata iz ove oblasti.

– Pitanje je kako ćemo mi to kao država shvatiti, ali trebamo ovo iskoristiti po pitanju podrške i grantova koji su nam otvoreni. Potrebni su nam razumijevanje i dobra volja, a priliku imamo – ističe Gajić.

Za svoj uspjeh Gajić, kako kaže, zahvalnost duguje svom timu i porodici, mentoru profesoru Suvadu Leli, profesorima Hajrudinu Beširoviću i Nihadu Fejziću…

Back to top button