Kanton Sarajevo: Učenici 9. razreda učit će o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici

Tokom aktuelne školske godine đaci koji pohađaju 9. razred osnovne škole u Kantonu Sarajevo prvi put će nakon rata detaljno učiti o opsadi Sarajeva i svakodnevnom životu građana u opkoljenom gradu, etničkom čišćenju i ratnim zločinima počinjenim u BiH u periodu 1992-95., te o genocidu u Srebrenici.

Ovu odluku, kojom se dopunjuje već postojeća tematska cjelina “Bosna i Hercegovine u XX stoljeću” u okviru predmeta historija, donio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović 15. marta.

Nastavnici se obavezuju da đacima osiguraju osam časova obrađivanja navedenih tema, a kroz četiri časa obrade i četiri časa obnavljanja gradiva.

Ministarstvo je utvrdilo da su učenici u Bosni i Hercegovini uskraćeni za fond sati u izučavanju historije, geografije i biologije, za razliku od zemalja regiona i Evropske unije, zbog čega je, prema riječima ministra Kazazovića, cilj vratiti po jedan školski sat na ova tri nastavna predmeta.

– Postigli smo dogovor za historiju, a s obzirom da su izrečene pravosnažne presude u Hagu sada je vrijeme da se u okviru nastavnih tematskih jedinica obrađuju teme kao što je agresija na Bosnu i Hercegovinu, genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva i drugi ratni zločini koji su počinjeni – pojasnio je Kazazović za Faktor.

Stručni aktiv historičara u saradnji sa ostalim institucijama koje istražuju historiju napravio je modul nastavnog programa za historiju. Nakon toga su napravili i sadržaj za predmete geografija i biologija. Od toga će se za nastavnike napraviti priručnik kako bi mogli to prenijeti učenicima.

U ovoj školskoj godini na ovaj način će se prezentirati novo gradivo, dok se za narednu školsku godinu planiraju odštampati novi udžbenici u koje će biti integrisano ovo dodatno gradivo iz historije.

– Želja nam je da ovu našu inicijativu prihvate i ostali kantoni u Federaciji BiH, a već postoji zainteresovanost i drugih kantona da primjene isti metod kao i mi u Kantonu Sarajevo – rekao je Kazazović.

Izvor: Faktor.ba

Back to top button