Zavirite u Titov bunker u Konjicu: Za pola godine novi izgled

Objekt D-0 ARK, poznatiji kao Titov bunker, koji se nalazi u okolini Konjica, jedinstveni je objekat u nažoj državi, a s obzirom na njegov njegov ambijent i istorijski značaj na lokalnom, regionalnom i svjetskom nivou, on je i svojevrsni turistički dragulj. U narednih šest mjeseci Titov tunel trebao bi da dobije novi izgled, budući da je planirana njegova rekonstrukcija.

Opština Konjic preuzela je upravljanje objektom sredinom februara 2017. godine, čime je okončana dugogodišnja dilema o nadležnosti nad objektom D-0 ARK. Agencija za ekonomski razvoj “Prvi korak” iz Konjica preuzela je obavezu da organizuje i koordiniše sve aktivnosti, počev od održavanja do prezentovanja objekta D-0 ARK.

Direktorica ove agencije Ajla Greda za Vijesti.ba pojašnjava da postojeći Ugovor o održavanju i upravljanju objektom ističe krajem 2018. godine, a s obzirom da je ovaj objekat proglašen neperspektivnom vojnom imovinom od strane Ministarstva odbrane BiH, tendencija je da on pređe u vlasništvo lokalne zajednice.

Mjesečni troškovi održavanja Objekta iznose prosječno 15.000 KM.

Govoreći o budućim aktivnostima, Greda navodi da je cilj zadržati i unaprijediti kvalitet posjeta Titinom bunkeru, odnosno, približiti maksimalno svakom posjetiocu informacije o stvarima koje ga interesuju.

“Dakle, onima koji su zainteresovani za opremu i tehniku u objektu, istoriju kao i onima koji su inklinirani u umjetnost na bilo koji način. Naravno, tu su i investicije koje imamo u planu provesti, a tiču se popravke samih sistema u objektu, kao i objekata koji su tzv. kamuflažni dio objekta”, ističe ona.

U periodu od 1. marta do 31. decembra prošle godine, objekat D-0 ARK posjetilo je oko 13.500 ljudi iz raznih krajeva svijeta, ali najviše iz zemalja okruženja, pogotovo iz Slovenije, koji su impresionirani objektom i umjetničkim instalacijama.

“U protekloj godini radili smo na unaprijeđenju kvaliteta posjeta, kao i projektima koji imaju za cilj unaprijeđenja turističke ponude”, kaže Greda.

Osvrćući se na samu rekonstrukciju Titinog bunkera, napominje da je trenutno u fazi realizacija projekta “Titova nadzemna rezidencija”, čiji je cilj rekonstrukcija “kamuflažnog” dijela objekta D-0 ARK.

“U ovoj fazi projekta izvršiće se sanacija mokrih čvorova i uređenje drugih prostorija u sklopu kamuflažnog dijela objekta. Svi navedeni radovi izvodiće se bez narušavanja autentičnosti i funkcionalnosti ovog objekta. Takođe, planirano je i uređenje dvorišta objekta”, pojašnjava u razgovoru za Vijesti.ba direktorica Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak”.

Ovaj projekat predstavlja prvu fazu u proširenju turističke ponude objekta, odnosno stvaranja uslova za otvaranje suvenirnice i kafeterije za posjetioce Titinog bunkera.

Projekat je finansiran djelimično od strane Ministarsta trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, koje je izdvojilo od 4.000 KM, te vlastitim učešćem Agencije “Prvi korak”.

Greda napominje da je rok za realizaciju projektnih aktivnosti šest mjeseci, te da je narednom periodu planiran i početak radova na sanaciji i rekonstrukciji fasada i krovova na tri kamuflažne zgrade u sklopu objekta.

Takođe, u saradnji sa Turističkom zajednicom HNK-a urađeno je mapiranje puta iz grada Konjica do objekta D-0 ARK, kao i izrada promotivnih materijala.

“U saradnji sa Udruženjem prvirednika VNR iz Norveške sa kojima imamo dugogodišnju poslovnu saradnju urađena je web stranica www.titosbunker.ba koja sadrži sve informacije o istoriji objekta, terminima posjeta, cijeni ulaznica i koja je linkom povezana sa stranicom Agencija”, dodaje Greda.

(Vijesti.ba)

Back to top button