Dodik o samostalnosti RS: Smijem to uraditi, samo nisam glup

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kazao je da čeka neutralne odnose na međunarodnoj političkoj sceni, kako bi narod u Republici Srpskoj mogao da donese odluku o samostalnosti tog entiteta.

Milorad Dodik u Pressingu FOTO: N1 Milorad Dodik u Pressingu FOTO: N1
Dodik je večeras, gostujući u emisiji Pressing na N1, odgovorio i na pitanje šta će uraditi sa Deklaracijom SNSD-a u kojoj stoji da ako do 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata, uspostavljanja pozicije RS u skladu sa Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, NSRS treba u toku 2018. raspisati referendum o samostalnom statusu RS?

– Niste pratili šta smo uradili. Smijem uraditi, samo nisam glup, da učinim nešto da vi likujete. Pokušavam da saberem i oduzmem činjenice, međunarodni kontekst za bilo koju akciju te vrste, bio bi poželjan da atmosfera bude neutralna. Imamo naelektrisane odnose na međunarodnoj sceni, gdje se pokušava pobijediti na globalnom nivou. Osnovni sukob je Zapad – Rusija. Mi nismo ovdje avanturisti. Rekli smo na jesen da nisu stvoreni uslovi da se realizuje taj cilj, on nije povučen niti se na njemu insistira na tome u ovom trenutku. Mi racionalno to posmatramo, a veoma sam ubijeđen da je mogućnost da se stvori neutralna sredina, za odluku naroda o statusu, da bi narod donio odluku na referendumu o samostalnoj Republici Srpskoj i izdvajanju od BiH. To je svima poznato. O našem statusu se ne pita cijela BiH, mi se sami pitamo. Jednog dana će se uspjeti nametnuti pricip da se narod pita, a ne međunarodni predstavnici – rekao je Dodik.

Dodik je odgovorio i na optužbe Saveza za promjene koji tvrde da je davanje saglasnosti za treći entitet u BiH – rad protiv RS. Istakao je da nema namjere da potencira ili podržava taj zahtjev Hrvata u BiH.

– Što se Hrvata tiče, to je njihov zahtjev. Nemam potrebe ili namjere da ih potenciram i podržavam. Mislim da bi BiH sa tim statusom mogla da bude stabilnija, i da to nije na uštrb teritorije RS i njenih prava. Ne bi se mi odrekli u RS-u entitetskog glasanja da bi to imali Hrvati. Entitetskim glasanjem bi samo dobili Hrvati. U tom pogledu je jasno. BiH je zemlja dogovora. I sad Hrvati mogu svojim nacionalnim glasanjem da podrže ili zaustave određene stvari – naveo je.

Upitan da li ga je Čović ikada pitao da da malo teritorije RS za hrvatski entitet, Dodik je rekao: “Nismo mi pričali na tu temu. Dragan Čović je jasno rekao nekoliko puta da njihova eventualna organizacija te vrste ne zadire ni politički ni teritorijalno u RS. To je nama dovoljno.”

Govoreći o izjavama Franje Komarice, biskupa banjalučkog, da Dodik ne radi ništa da se Hrvati vrate u RS, predsjednik RS-a je rekao da su to neistine.

– Gdje god malo makne iz Banje Luke, on iznosi neistine. Ja sam to činio ranije, smatrao da trebam s njim da razgovaram. Razgovarao sam. Mislim da je RS u vrijeme moje vladavine bila korektna prema institucionalnom položaju Hrvata i pravima Katoličke crkve na ovim prostorima. Sarađivali smo. Što to Komarica nije znao da cijeni – to je njegov problem. Poštujem katolike, njihovu vjeru, kao što poštujem Bošnjake i njihovu vjeru. U tom pogledu je savršeno jasno šta je moje činjenje. Ne mogu da pređem preko izmišljotina, kao što to čini Komarica – odgovorio je Dodik.

Izvor: N1

Back to top button