Erdogan: Turska neće protjerati ruske diplomate “na osnovu navoda”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da njegova zemlja neće protjerati ruske diplomate “na osnovu navoda”.
Članica NATO-a Turska u ovoj je sedmici osudila trovanje bivšeg ruskog špijuna u Britaniji i pozvala je da počinioci napada budu privedeni pravdi. Vlada je, ipak, saopćila da ne planira slijediti saveznike iz NATO-a i EU u protjerivanju ruskih diplomata.

“Samo zato što neke zemlje poduzimaju mjere na osnovu navoda, mi smo odlučili da ne poduzmemo isti korak”, izjavio je Erdogan. Njegovi komentari objavljeni su danas u Hurriyetu i u drugim dnevnim novinama.

Britanija je optužila Rusiju da stoji iza napada nervnim agensiom na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćerku. Više od 20 zemalja porotjeralo je više od 130 ruskih diplomata u ovoj sedmici u iskazivanju solidarnosti.

Turska njeguje bilske veze s Moskvom dok su se njeni odnosi sa zapadnim saveznicima pogoršali. Ankara i Moskva također zajednički rade na pokušajima okončanja sirijskog sukoba, prenosi AP.
Klix

Back to top button