Kada zaspimo, sina moram držati za ruku da bih osjetila napad…

„Moje dijete ima pravo na bolji život“, snažna je poruka koju je, u razgovoru za „Dnevni avaz“, u februaru poslala Zeničanka Belinda Pašalić, majka bolesnog dječaka Adela. Nažalost, od tada se ništa nije promijenilo, a tako je već 13 godina.

Suze u očima

Dok vodi bitku s vjetrenjačama, proživljava najteže dane života bespomoćno gledajući kako se njen sin muči. Kada je imao pet mjeseci, ustanovljeno je da ima epilepsiju, koja se s godinama pogoršavala. Adel sada dnevno ima i do 50 napada, a sve to sa suzama u očima posmatraju bespomoćni roditelji.

– Moj sin trpi, a ja ne mogu učiniti ništa da mu pomognem. I tako stalno. Nemamo ni bocu s kisikom, da mu barem malo bude lakše dok traje napad, jer i to se kupuje. Nemamo puno toga što nam treba da bi ovo stanje bilo lakše podnositi. Imamo samo jedno drugo – kaže Belinda.

Hrabra majka neumorno nastoji pronaći način da dođe do odgovarajuće terapije koja bi ublažila epileptični Dravetov sindrom i napade. Do sada je kucala na brojna vrata, ali malo koja su bila otvorena. Nažalost, na kraju je, na pola puta između zeničke bolnice i Pedijatrijske klinike u Sarajevu, pala u očaj.

Dječak svakodnevno proživljava agoniju
Brojne terapije koje su Adelu dali naši ljekari, ispostavilo se, bile su potpuno pogrešne. Da se ovo teško oboljenje uspješno tretira u Evropi, potvrdio je Belindi slovenski specijalista s kojim je stupila u kontakt putem interneta. Procijenio je da je za prvi temeljit pregled Adelovog stanja potrebno 900 eura, koje porodica, nažalost, nema.

Budući da se nema više kome obratiti, Belinda upućuje apele dobrim ljudima putem Facebooka, nadajući se da će tako uspjeti skupiti sredstva za odlazak na liječenje. Dani i noći između četiri zida sve su teži.

Tražim malo

– Kada zaspimo, sina moram držati za ruku da bih osjetila napad. Nekad se bojim da ga neću čuti. Ne možemo kupiti monitor koji će zasvirati u slučaju napada. Svašta postoji da se olakša ova naša borba, a ja tražim malo – tačnu dijagnozu i terapiju, da nam bude lakše – govori Belinda.

Odlazak na liječenje van BiH, jer u svojoj državi podrške nema, vidi isključivo uz dobre ljude koje poziva da im pomognu.

Kako pomoći

Zainteresirani za pomoć malenom Adelu mogu to učiniti uplatom na žiroračun. Broj računa u KM: 1610000000000011, partija 09550397694, na ime Adel Pašalić. Za uplate iz inozemstva: Beneficiary bank: Raiffeisen bank dd BiH, Swift code:RZBABA2S, Iban code: BA391613000073480756, Beneficiary name: Belinda Pasalic, PayPal: elvisbelindaadeladna@gmail.com

Avaz.ba

Back to top button