Cesta Sarajevo – Beograd: Trasa kroz BiH će koštati 3 milijarde eura

U okviru posjete visoke državne turske delegacije Bosni i Hercegovini, danas je u prostorijama Ministarstva komunikacija i prometa BiH održan bilateralni sastanak ministra Ismira Juske s turskim ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Ahmetom Arslanom.

Pored ostalih tema, razgovarano je o trenutnim aktivnostima koje turska strana provodi na projektu izgradnje moderne prometnice Sarajevo – Beograd. Ministar Arslan upoznao je prisutne da dosadašnja analiza pokazuje složenost cjelokupnog projekta, posebno ističući teren kojim prometnice trebaju prolaziti. U tom smislu, konstatirao je da je na trasi autoceste koja ide kroz BiH, od Sarajeva prema Tuzli do granice sa Srbijom i od Sarajeva prema Višegradu do granice sa Srbijom, potrebno izgraditi blizu 133 mosta ukupne dužine 25,8 kilometara, kao i 53 tunela ukupne dužine 37,5 kilometara.

Turski ministar je dodao da su do sada konstatirane dužine trasa i prateći objekti na trasama koje idu kroz BiH te izvršena preliminarna procjena vrijednosti projekta u iznosu od 3 milijarde eura. Finansijska konstrukcija projekta, odnosno način i modeli finansiranja trebali bi biti poznati do juna ove godine.

Ministar Jusko upoznao je Arslana o problematici prometnih dozvola bosanskohercegovačkih prijevoznika te zatražio od turskog ministra liberalizaciju prijevoza. Turski ministar je iskazao zainteresiranost za liberalizaciju i zatražio da se u što kraćem roku imenuju i sastanu delegacije dviju zemalja kako bi unaprijedili poslovanje prijevoznika obje zemlje, što su obje delegacije prihvatile.

Također, ministar Jusko zatražio je od ministra Arslana da Turska strana uloži dodatne napore da se Sporazum o priznavanju vozačkih dozvola između dviju zemalja potpiše u što skorije vrijeme, za šta je dobio potvrdu ministra Arslana.

Turska delegacija je naglasila razvoj zračnog prometa pa je sa ciljem daljnjeg unapređenja predloženo da se u narednom periodu unaprijede odredbe postojećeg sporazuma između BiH i Turske.

Arslan je izrazio zahvalnost Juski na današnjem gostoprimstvu, uz posebnu ponovnu zahvalu na podršci i ličnoj solidarnosti kada se u Republici Turskoj desio teroristički napad na aerodromu Ataturk.

Turski ministar pozvao je Jusku na otvorenje novog aerodroma u Istanbulu, planirano za 29. oktobar 2018. godine.

Klix.ba

Back to top button