Kosovo sposobno da se obračuna sa Srbijom, Vučićeva reakcija rasistička

Protekla dešavanja u državi Kosovo za Vijesti.ba komentarisao je lider pokreta Samopredjeljenje Albin Kurti. On smatra da je na Kosovu potrebno izgraditi nacionalni konsenzus kada su u pitanju odnosi sa Srbijom.
“Bili smo svjedoci policijske akcije hapšenja zvaničnika Srbije Đurica, koji je ilegalno ušao u našu zemju i kao zvaničnik druge zemlje i povrijedio teritorijalni integritet naše zemlje”, navodi Kurti na početku razgOvora za Vijesti.ba.

Mišljenja je da deportovanje Đurića nije izvedeno u skladu sa zakonom jer je srbijanski zvaničnik, kako navodi Kurti, trebao biti izveden pred sud, jer je grubo narušio integritet i suverenitet Kosova.

“Dok je samo hapšenje bilo pravni čin, paradiranje i deportovanje Đurića samo poslije 5 minuta zadržavanja u policijskoj stanici nije u skladu sa zakonom: on je trebao sa da se iznese pred sud i da odgovara nije samo ilegalno prešao granicu nego i povredio teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, svojim govorima i djelovanjima kao zvaničnik Srbije i u ime Srbije”, kazao je Kurti za Vijesti.ba.

Ipak dodaje da je hapšenje i deportovnje Đurića je pokazalo kako Kosovo ima profesionalne sposobnosti da se suoči sa Srbijom, ali, kako navodi Kurti, režimu na Kosovu je nedostalajala politička volja.

“Mi ne znamo da li imamo državnu strategiju poslije ove akcije. A imamo loše iskustvo nedostatkom državne strategije što se Srbije i severa Kosova tiče. Kosovo treba da izgradi nacionalni konncenzus u odnosu i za odnose sa Srbijom. Nema smisla da se uhapsi Đurić a sa druge strane da se dozvoli da se stvara ZSO”, naglasio je Kurti.

Srbija mora da prizna Kosovo da bi se uclanila u EU i zato hoće da stvaranjem ZSO uradi bosnizaciju Kosova, dodaje lider pokreta Samopredjelenje

“Kosovo jos nije zaključilo svoju sagradnju države, nema puni suverenitet i teritorijalni integritet. Ne možemo dozvoliti stvaranje ovakvih van ustavnih tvorevina poput Zajednice srpskih opština. Umjesto ministara iz Liste Srpske koja je napustila vladu, treba da se pozivaju političari koji priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, poput Nenada Rašića naprimjer”, rekao je Kurti.

– Inače samo izlaganje Aleksandra Vučića prekjučer bilo je šovinističko i rasističko i mi ga osuđujemo, podcrtao je.

“Takav stav nas podsjeća na njegove konferencije za štampu ispred Grand Hotela u Prištini, prije dvije decenije, kao ministra informacija vlade Miloševića”, kazao je Kurti za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Back to top button