Dodik: Zvizdić ne može da govori o prijemu BiH u NATO, to je samo muslimanski glas

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Zrenjaninu da je zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića Turskoj da se založi za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP) izrečen samo u ime Bošnjaka u BiH, a da će Srpska uvijek poštovati princip vojne neutralnosti.

“Zvizdić ne može da govori o prijemu BiH u NATO jer je to samo muslimanski glas u BiH, bez saglasnosti Srpske. Žao mi je što ljudi koji dijele kancelariju sa Zvizdićem nisu na to reagovali”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Narodna skupština Republike Srpske donijela rezoluciju o BiH i NATO i obavezala sve institucije i pojedince koji u ime Republike Srpske rade u zajedničkim institucijama BiH, da se bar deklarativno zalažu protiv prijema BiH u NATO.

“Očigledno je, međutim, da se ta rezolucija ne poštuje u zajedničkim organima BiH”, istakao je Dodik.

On je naglasio da će Srpska uvijek poštovati princip vojne neutralnosti i da ne želi da se kreće ka članstvu u bilo kojem vojnom savezu, mimo Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nalazi se u Zrenjaninu, gdje prisustvuje manifestaciji “U zagrljaju dva zavičaja”, posvećenoj saradnji Srbije i Srpske.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je tokom susreta sa premijerom Turske Binalijem Jildirimom da se nada da će Turska nastaviti da pruža podršku BiH i zalaže se za mogućnost aktiviranja MAP-a.
Cazin.net

Back to top button