Kardinal Puljić optužio Komšića da nije “zakoniti Hrvat”!

Nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, gostovao je u emisiji “Dobar, loš, zao” Naše TV. Kardinal Puljić govorio je, između ostalog, o predstojećim izborima u BiH, te o “legitimnim” i “nelegitimnim” predstavnicima hrvatskog naroda.

Na konstataciju voditelja Marija Vrankića kako se Željko Komšić ponovo kandidovao za Predsjedništvo BiH, iako u toj instituciji u dva mandata “nije bio legitimni predstavnik” Hrvata, Puljić se složio i otišao korak dalje, sve do Komšićevog rodnog lista.

– Nije samo on… Moramo znati svu silu onih koji se u zadnji čas proglase Hrvatima. To je, nažalost, vrlo uočljivo. Ali, ne znam koliko se on (Komšić, op.a.) priznaje Hrvatom. Koliko znam, u njegovim dokumentima nije riječ Hrvat, nego nešto drugo, tako da ja ne mogu to smatrati zakonitim – rekao je kardinal Puljić.

Dodao je da ima puno ljudi i u RS-u i u Federaciji BiH koji se, da bi dobili zaposlenje, izjašnjavaju kao Hrvati, iako to zapravo nisu.

Puljić je rekao i da građani moraju imati veću odgovornost na izborima. Posebno je kritikovao one koji ne izlaze na glasanje.

– Ako je pitanje izbora, a ne izađu na izbore i ne izaberu svoje predstavnike, onda se ljute što nemaju prava. Pa, kako će imati prava kad nemaju svoje predstavnike? – pitao je Puljić.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, kardinal Puljić kazao je da je taj sporazum zaustavio rat, ali da je njime napravljena podjela BiH i ozakonjeno etničko čišćenje, te nije uvedena jednakopravnost za tri konstitutivna naroda.

Dejtonski sporazum je na štetu Hrvata, ustvrdio je Puljić.

– Kad bi se Dejton ispravno proveo, moglo bi se stvoriti ozračje jednakopravnosti. Međutim, Dejton uopće nije proveden onako kako piše tamo – kazao je Puljić.

Međunarodna zajednica u BiH napravila je jako puno krivih poteza, ali nema hrabrosti da prizna svoje greške, niti da ih ispravlja, ocijenio je nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić.
Saff

Back to top button