Svi kantonalni odbori SDP-a predložili Denisa Bećirovića kao kandidata za Predsjedništvo BiH

Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)

Svi kantonalni odbori Socijaldemokratske partije (SDP) BiH predložili su da aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović bude kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, saznaje Klix.ba.

Bećirović, koji obnaša funkciju potpredsjednika SDP-a BiH, dobio je podršku deset kantonalnih odbora stranke koji su predložili da baš on bude kandidat SDP-a na ovogodišnjim izborima i to za funkciju člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Kantonalni odbori su svoje prijedloge definisali na način da su svi članovi SDP-a imali priliku da se izjasne koga podržavaju, odnosno koga predlažu da bude kandidat ove stranke za člana kolektivnog šefa države.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je u intervjuu za Klix.ba kako Denis Bećirović ima njegovu apsolutnu podršku za takvu kandidaturu, ali što je sigurno još važnije, ima ogromnu nepodijeljenu podršku organizacija i članstva SDP-a.

Još uvijek nije poznato da li će Bećirović uopće prihvatiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH s obzirom na to da je već nekoliko puta javno poručivao kako lijevo orijentisane i građanske političke stranke trebaju imati samo jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić već je najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i skoro pa ne postoji nikakva mogućnost da odustane od kandidature.

Bećirović se u februaru obratio javnosti u povodu priče o njegovoj kandidaturi poručujući da kao čovjek s političkim iskustvom dobro zna u kakvu zamku i opasnost mogu upasti građanske partije ukoliko budu imali dva kandidata za Predsjedništvo BiH iz Federacije BiH.

Što se tiče drugih političkih stranaka, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u aprilu prošle godine potvrdio je da će biti kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na izborima 2018. godine. Još uvijek nije poznato da li se Radončić u međuvremenu predomislio.

Stranka demokratske akcije (SDA) najavila je da će tek u aprilu saopćiti ime kandidata za člana Predsjedništva BiH. Prema svim procjenama to će biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji ima najveće šanse da zamijeni Bakira Izetbegovića na mjestu člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Klix.ba

Back to top button