FOTO Obilježena godišnjica prve dženaze u Potočarima: Šehidi naše domovine su branioci univerzalnih vrijednosti

U Memorijalnom centru Potočari danas je uz prisustvo nekoliko stotina preživjelih žrtava genocida, predstavnika Islamske zajednice i drugih građana, obilježena 15. godišnjica prve kolektivne dženaze za žrtve genocida.


godisnjica-prva-dzenaza (7)

Program obilježavanja je započeo odavanjem počasti žrtvama genocida i polaganjem cvijeća. Svijeće su položili predstavnici Memorijalnog centra Potočari, udruženja preživjelih žrtava genocida, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković.

-Tokom prve dženaze u Memorijalnom centru Potočari ukopano je 600 žrtava genocida. Te 2003. godine dogodile su se još dvije dženaze, 11. jula su ukopane 282 žrtve. Treća dženaza na kojoj je ukopano 107 žrtava desila se 20. septembra 2003. godine. Tada je zvanično otvoren Memorijalni centar Potočari, a otvorio ga je bivši američki predsjednik Bil Klinton. Do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida u Memorijalnom centru. Mi se pripremamo za dženazu 11. jula, i do sada je identifikovano 19 osoba koje će biti ukopane, kazao je Mersed Smjlović, direktor Memorijalnog centra Potočari.

U okviru vjerskog programa je proučen tevhid, a prisutni su zajedno klanjali i podne – namaz.

Damir ef. Peštalić, glavni srebrenički imam, kazao je da današnje obilježavanje pokazuje da preživjeli nikada neće zaboraviti svoje šehide.

-Mi ćemo i ove godine, od sljedeće džume, početi sa klanjanjem džume ovdje u Memorijalnom centru. Dakle, od aprila do septembra. Nadamo se da će naše muftije i naši alimi doći i da će kao i prošle godine dolaziti autobusi sa građanima, kazao je Peštalić.

Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, u svom obraćanju je kazao, da je današnje okupljanje obnavljanje sjećanja na veličinu djela “naših sinova, naše braće i naših šehida”.

-Mi znamo zašto su šehidi vrijedni. Njihova vrijednost počiva na njihovoj dobroti i na njihovom djelu. Šehidi ove naše domovine su branioci univerzalnih vrijednosti, kazao je Fazlović.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, istakao je važnost njegovanja sjećanja na genocid počinjen u julu 1995. godine.

-Činjenice o genocidu moraju se prenositi na mlađe generacije, a istina o najvećem zločinu u Evropi nakon 2. svjetskog rata širiti u svijetu. To je obaveza nas preživjelih i to uvijek trebamo imati na umu. To je naša obaveza prema našim šehidima. Isto tako, danas pozivamo sve nadležne da učine više procesu ekshumacija i identifikacija, kako bi porodice ukopale svoje najmilije. To je njihova obaveza, poručio je Salkić.

(Bportal.ba)

 

Back to top button